Idén indul a világ első fából készült műholdja

Csillagvizsgáló Svábhegyi

A finn Arctic Astronautics nevű cég gyerekek és az űrkutatást hobbiként űző felnőttek számára gyárt kis méretű műholdakat. Nem ez az első fából készült műholdjuk, 2017-ben egy meteorológiai ballon segítségével már felbocsátottak egyet, de azzal a légkör és az űr határát, vagyis a Kármán-vonalat még nem lépték át.

A WISA Woodsat nevű nanoműhold egy 10x10x10 cm-es, 1 kg tömegű kocka, amelynek a felületét egy speciális, fából készült rétegelt lemezzel vonják be. A műholdat két kamerával szerelik fel, az egyik egy fém szelfibot végére kerül, ezen keresztül figyeli majd az űreszközt megépítő csapat, hogyan változik annak felszíne. Az első néhány nap során nyomásszenzorokkal is követik majd a műholdat érő hatásokat. Egy kvarckristály-mikromérleg segítségével pedig a fedélzeti elektronika, illetve a fa felületek szennyeződését fogják követni.

A WISA EGY SPECIÁLIS RÉTEGELT LEMEZ MÁRKANEVE. FORRÁS: https://www.esa.int/

A felszínt alkotó furnérlemez alapanyagát a bútorgyártásban is gyakran használt nyírfa adja. A faanyagot – annak érdekében, hogy az űrben uralkodó viszonyokat jobban bírja – termikus vákuumkamrában szárítják, majd egy nagyon vékony alumínium-oxid réteggel borítják. A szakértők szerint a védőréteg alkalmas arra, hogy megóvja a fát a Föld légkörében található igen reaktív atomos oxigéntől, bár a műhold várhatóan el fog színeződni (sötétebb lesz) az oxigén és az UV-fény hatására. A műhold segítségével az Európai Űrügynökség tesztelni fog továbbá egy új típusú, 3D nyomtatással készült, elektromosan vezető műanyagot, az ún. poliéter-éter-ketont is.

ÍGY KÉPZELIK EL A FÁBÓL KÉSZÜLT MŰHOLDAT AZ ŰRBEN. FORRÁS: https://www.esa.int

A Woodsat működéséhez szükséges energiát 9 apró napelem biztosítja majd. Az idei év novemberében útjára induló műhold 500-600 kilométeres magasságban áll majd poláris pályára.

Szerző: Jurecska Laura, Tudományos segédmunkatárs
CSFK Konkoly-Thege Miklós Csillagászati Intézet / Svábhegyi Csillagvizsgáló

Az eredeti cikk forrása: https://www.space.com/first-wooden-satellite-will-launch-in-2021; https://www.esa.int/Enabling_Support/Space_Engineering_Technology/ESA_flying_payloads_on_wooden_satellite

Tetszett a cikkünk? Olvasd el ezt is: Barbie babát mintáztak az orosz női űrhajósról