Barbie babát mintáztak az orosz női űrhajósról

Csillagvizsgáló Svábhegyi

A Matell az egyetlen jelenleg is aktív orosz női űrhajósról, Anna Kikináról mintázta egyik legújabb babakollekciójának két darabját. Az űrhajós Barbiekkal azt üzenik a lányoknak: bármilyen pályára alkalmasak lehetnek.
Anna Kikina orosz mérnöknő a Novoszibirszki Állami Vízi Közlekedési Műszaki Akadémián szerzett kitüntetéses diplomát. 2012-ben választotta ki tesztűrhajósnak az orosz űrügynökség, a Roszkozmosz. Ő a negyedik orosz nő, akiből űrhajós lett. Első küldetésére a tervek szerint a jövő évben kerülhet sor, a Nemzetközi Űrállomáson teljesíthet majd szolgálatot. A Barbie babák gyártója két új modellt is Kikináról mintázott: az egyik egy kék repülősruhát visel, a másikon pedig az oroszok egy darabból álló Orlan űrruhája van. A babák nem kerülnek majd kereskedelmi forgalomba, azok juthatnak hozzá, akik részt vesznek az első emberes űrrepülés 60. évfordulójára rendezett vetélkedőn.

Anna Kikina, a Roszkozmosz űrhajósnője egy Mattel Barbie babával pózol, amelyet az ő képmására mintáztak. Az egyedi baba célja, hogy a fiatal lányokat arra ösztönözze, hogy álmaik szakmáját válasszák Forrás: (Roscosmos)

A Barbie gyártója nem először készít űrhajós babát. 1965-ben az első női űrhajós, Valentyina Tyereskova tiszteletére készült el „Barbie Miss Astronaut”. 2017-ben az első olasz (Samantha Cristoforetti), tavalyelőtt pedig az első amerikai női űrhajós (Sally Ride) ihletett egy-egy asztronauta Barbie-t. Utóbbi kereskedelmi forgalomban is kapható volt. Ezenkívül a Matell az első Holdra szállás 25. évfordulóját is űrhajós Barbie-val ünnepelte. Sőt, nyolc évvel ezelőtt készült már „Mars Explorer Barbie” is. 

Bár nem volt űrhajós, de a NASA fizikusaként szintén az űrkutatás világához köthető Katherine Johnson szintén inspirációként szolgált a babatervezőknek. A tavaly 101 évesen elhunyt Johnson tiszteletére készített baba a 2018-as kollekció része volt.

A női tudósokra hívja fel a gyerekek figyelmet a Katherine Johnson inspirálta Barbie. Forrás: http://www.collectspace.com/news/news-030618a-barbie-inspiring-women-doll-katherine-johnson.html

Amikor Anna Kikina értesült arról, hogy Barbie-t mintáztak róla, a következőt nyilatkozta: „Az űrhajós Barbie a maga módján nemcsak ezt a hivatást mutatja be a gyerekeknek, hanem világossá teszi mindenkinek azt is, hogy ha ezt a célt tűzi ki, akkor megvan az esélye arra, hogy űrhajós legyen belőle.” Mindez egybecseng a gyártó céljaival is, ugyanis a cég azzal az új Barbie-sorozattal, amelynek a két űrhajós baba is a része, azt kívánja üzenni a lányok felé, hogy bármi lehet belőlük, amit szeretnének.

Szerző: Jurecska Laura, Tudományos segédmunkatárs
CSFK Konkoly-Thege Miklós Csillagászati Intézet / Svábhegyi Csillagvizsgáló

Az eredeti cikk forrása: https://www.space.com/mattel-barbie-cosmonaut-anna-kikina