Szaturnusz-gyűrű, Jupiter-sávok, Plato kráter és Teneriffe hegycsúcsai a Holdon – 11.13.

Program kezdete: 2021-11-13 17:45
Program vége: 2021-11-13 19:45
Szabad helyek száma: Betelt fő

Naprendszerünk három legszebb égitestje nekünk sorakozik fel ezen az estén!

Első célpontunk a Szaturnusz gyűrűs bolygója. A narancssárgás, lapult korongon felsejlik a sötétebb egyenlítői sáv. A bolygó felénk billenő, pengeéles gyűrűjén pedig megláthatjuk a gyűrűt kettéválasztó Cassini-rést. A Jupiter jókora, fényes korongjával vár ránk, melyen feltűnnek az egyenlítői sávok fodros felhői. Az éles szeműek még a lenyugvó Nagy Vörös Foltot is észrevehetik a bolygó peremén.

Holdunk pedig, az este sztárjaként, lélegzetelállító részletekkel kápráztat el minket: Északon a Plato ikonikus, 101 km-es krátere sötét bazaltlávával van feltöltve. Mellette az Imbrium tengerében a Montes Teneriffe hegycsúcsai merednek fölfelé, árnyékot vetve maguk körül. Az egyenlítőn megcsodálhatjuk az Eratosthenes kráter meredek falait, és apró központi csúcsát. A fény-árnyék határon pedig a Copernicus összetett, teraszos falú kráterpereme bukkan fel éppen, hatalmas kelő kráterszörnyként uralva a terminátort. A program során előadótermünket is felkeressük egy interaktív csillagászati bemutató erejéig.

Borult idő garancia: Programjaink időjárástól függetlenek, borult időben, akár esőben is megtartjuk őket. Borult időben semmilyen távcsővel nem láthatók az égitestek, ez alól a Svábhegyi Csillagvizsgáló sem kivétel. A csillagvizsgáló működését ekkor is bemutatjuk, sőt borult idő esetén este a kizárólag ilyenkor megtekinthető virtuális csillagképtúrán és csillagmonda-előadáson vehetsz részt, és csodálatos színes meteoritkristályokat nézhetsz a mikroszkópos laborunkban. Ilyen értelemben a meghirdetett programhoz képest a programváltozás jogát fenntartjuk. Ne szegje kedved a borult idő, a hangulat és jókedv garantáltan napsütéses lesz!

COVID és a biztonság: 2021. november 1-től kötelező a maszk viselése belső tereinkben.