GALAXIS ÚTIKALAUZ – Rakétaindító álláson a James Webb – mit várunk a valaha készült legnagyobb űrtávcsőtől?

Kategóriák: , ,
Program kezdete: 2021-12-12 19:00
Program vége: 2021-12-12 21:00

A Svábhegyi Csillagvizsgáló GALAXIS ÚTIKALAUZ műsora immáron III. évadához érkezett! – 9. rész: Rakétaindító álláson a James Webb – mit várunk a valaha készült legnagyobb űrtávcsőtől? 
 
Előadók:  Zsidi Gabriella és Steinmann Vilmos
 
Miért várják a csillagászok izgatottan a december 18-át és miért fognak még egy további hónapig tűkön ülni?

Végre útjára indul a várva várt James Webb Űrteleszkóp, azonban a sikeres indítás még nem minden. A távcső közel egy hónapos utazás után fogja elérni a Földtől 1,5 millió km-re lévő L2 pontot, ahol az origami-szerűen összehajtott főtükrű műszert ki kell bontani, és működésbe kell hozni.

A James Webb lesz az emberiség valaha készített legnagyobb optikai távcsöve az űrben, 6,5 méter átmérőjű aranyozott főtükre soha nem látott részletességgel vizsgálja majd a csillagfényt. De miért van szükség erre különleges konstrukcióra és szerkezetre? Miért kell elérhetetlen távolságba, 1,5 millió kilométerre elröptetni a Földtől? A James Webb űrteleszkópot a Hubble űrtávcső utódjaként emlegetik. Ha a Hubble 30 éve forradalmasította a csillagászatot, mit várhatunk a több, mint hétszer akkora tükörfelüleltű James Webb-től? Milyen műszerek és detektorok repülnek vele, és milyen tudományos kutatási területeken várunk áttörést?

Tudjunk meg róla mindent, még a rakéta – reméljük, sikeres – indulása előtt!

 
Tarts velünk, kalandozzunk együtt az Univerzum csodái között! 
 
Az élő közvetítés linkjét jegyvásárlást követően, az előadás megkezdése előtt 2 nappal küldjük el a megadott email címre. 
Mi történik, ha mégsem kapok visszaigazoló e-mailt, ha mégsem kapom meg a jegyemet?
Kérjük ellenőrizd, hogy a jegyet tartalmazó visszaigazoló e-mail nem került-e véletlenül a „SPAM” vagy „Promóció” mappába. Ha itt sem találod, kérjük, írj nekünk egy üzenetet a info@svabhegyicsillagvizsgalo.hu e-mail címre, ahol kollégáink segítségedre lesznek.
 
Az élő közvetítéssel kapcsolatos GYIK itt tekinthető meg