Óriások égi háromszöge: Szaturnusz, Hold, Jupiter- 09.17.

Program kezdete: 2021-09-17 20:00
Program vége: 2021-09-17 22:00
Szabad helyek száma: Betelt fő

Naprendszerünk óriásai nyomába eredünk ezen a pompás, holdfényes őszi éjszakán.

Először a trió első tagját, a Szaturnuszt vesszük távcsővégre 300x-os nagyítással. A szemünk előtt kirajzolódó lapított bolygókorong, a bolygón átívelő Északi Egyenlítői Sáv, a pengeéles gyűrű a Cassini réssel, valamint a Titan, Rhea és Tethys holdak páratlan látványt nyújtanak majd.

Ezután átkalandozunk a dagadó Holdra, melynek fény-árnyék határa mentén a távcsőóriással virtuális holdsétát tehetünk. Északon a nemrég felkelt Jura hegység meredek medenceíve mosolyog ránk. Lejjebb igazi apró finomságok várnak: A Prinz romkráter, és a Montes Harbinger apró hegycsúcsai. Középen a Kepler sugárkráter kezdi kibontakoztatni sugársávjait, délen pedig a Gassendi 110 km-es kráterének feltöltött fenekén pillanthatjuk meg a misztikus rianásokat…

Mobiltelefon-adapterrel készített saját holdfotódat haza is viheted!

Végül naprendszerünk óriását, a Jupitert vesszük távcsővégre. A viharos felhőzetű, sávokkal és fodrokkal tarkított bolygón most különleges jelenség látszik: A második legnagyobb, és egyben legsötétebb holdja, a Callisto, apró sötét korongként vonul el a hatalmas anyabolygó korongja előtt! Ne féljünk az Europa, Io és Ganymedes holdak is meglesznek, de azok rendesen, már a bolygótól távolabb várnak ránk.

Borult idő garancia: Programjaink időjárástól függetlenek, borult időben, akár esőben is megtartjuk őket. Borult időben semmilyen távcsővel nem láthatók az égitestek, ez alól a Svábhegyi Csillagvizsgáló sem kivétel. A csillagvizsgáló működését ekkor is bemutatjuk, sőt borult idő esetén este a kizárólag ilyenkor megtekinthető virtuális csillagképtúrán és csillagmonda-előadáson vehetsz részt, és csodálatos színes meteoritkristályokat nézhetsz a mikroszkópos laborunkban. Ilyen értelemben a meghirdetett programhoz képest a programváltozás jogát fenntartjuk. Ne szegje kedved a borult idő, a hangulat és jókedv garantáltan napsütéses lesz!