Óriásbolygók gázos kalandjai – Neptunusz és szuperneptunuszok, Jupiter és szuperjupiterek

Kategóriák: ,
Program kezdete: 2021-02-07 20:00:00
Program vége: 2021-02-07 21:00:00

SPACEBONTÓ – A Svábhegyi Csillagvizsgáló GALAXIS ÚTIKALAUZ műsorának 10 részes különkiadása – 5. rész: Kalandozás az óriásbolygók örvénylő világába, Naprendszeren innen, és túl.

 

A Galaxis Útikalauz januártól egy 10 részes “Spacebontó’ sorozattal jelentkezik, mely 10 rész egymásra épül, a Földtől elindulva egyre mélyebbre kalauzoljuk nézőinket a rejtélyes Világűrben. 

 

A kőbolygók uncsik, a Hold is mindig ugyanazzal a felével néz ránk… de a gázbolygókon zajlik az élet, sosincs megállás! Melyik naprendszerünk legkisebb gázbolygója? A tengerkéken csillogó, fehér metánjég párákkal és sötét viharfoltokkal tarkított Neptunusz. Törjünk ki a naprendszerből, hiszen várnak ránk a szuperneptunuszok! És melyik naprendszerünk leghatalmasabb óriásbolygója? A vad örvényekkel, felhőfoltokkal és barna bárkákkal tarkított Jupiter. Menjünk tovább a naprendszeren túl, hiszen várnak ránk a szuperjupiterek!

Az óriásbolygók örvénylő birodalmában megismerkedünk a Jupiter futóáramaival és anticiklonjaival, és a Nagy Vörös Folttal. Elmerengünk a Szaturnusz pompás, de kozmikusan törékeny gyűrűkölteményén. Átrepülünk az oldalán guruló Uránusz finom felhőzetén, és megborzongunk a Neptunusz jeges kék világán. A Naprendszerből kilépve pedig a pokoli forró jupiterektől kezdve a mini-neptunuszok izgalmas családjáig alaposan tovább fürdőzhetünk a gázbolygók csodálatos, felkavaró világában.

 

Tarts velünk egy SPACEBONTÓ utazásra, kalandozzunk együtt az Univerzum csodái között! 

 

Az élő közvetítés linkjét jegyvásárlást követően, az előadás megkezdése előtt 2 nappal küldjük el a megadott email címre. 

 

Az élő közvetítéssel kapcsolatos GYIK itt tekinthető meg