Óriásbolygók és holdháromszög – 07.24.

Program kezdete: 2021-07-24 21:15
Program vége: 2021-07-24 23:15
Szabad helyek száma: Betelt fő

Esti távcsöves bemutató.

Két legnagyobb óriásbolygónk, a Jupiter és a Szaturnusz felkeltében gyönyörködhetünk ezen az estén, akikhez a telihold is csatlakozik. Az este során először a Szaturnusz kel fel, majd közel egyszerre a Jupiter, és a telihold, éppen a Szaturnusz alatt. Bemelegítésként, a naplemente utáni szürkületben kupolánk távcsőóriásával szemügyre vesszük a nyári ég legszebb kettőscsillagait. Először a Hattyú fejét kirajzoló Albireo színpompás narancssárga és kékesfehér csillaga vár ránk, majd a Delfin orrának mértani kettőse, a Gamma Delphini.

Az este második részében a kutatóépület tetőteraszáról vesszük szemügyre a kelő Holdat és az óriásbolygókat. A Szaturnusz felénk billenő éles gyűrűjével a legcsodálatosabb az összes planéta közül, mellett a Titan holdja mosolyog. A hatalmas Jupiter részletes korongján hullámzó peremű egyenlítői felhősávokat láthatunk, melyek pompás betekintést adnak a viharos gázbolygó életébe. Az este fénypontját jelentő narancsos Hold nyugati peremén már kezdenek kirajzolódni az alakzatok. Szemügyre vehetjük a Gauss és Endymion krátereket, és az egzotikus, ritkán látott holdperemi tengereket, a Mare Humboldtianumot, Mare Marginist, és Mare Smythiit.

Borult idő garancia: Programjaink időjárástól függetlenek, borult időben, akár esőben is megtartjuk őket. Borult időben semmilyen távcsővel nem láthatók az égitestek, ez alól a Svábhegyi Csillagvizsgáló sem kivétel. A csillagvizsgáló működését ekkor is bemutatjuk, sőt borult idő esetén este a kizárólag ilyenkor megtekinthető virtuális csillagképtúrán és csillagmonda-előadáson vehetsz részt, és csodálatos színes meteoritkristályokat nézhetsz a mikroszkópos laborunkban. Ilyen értelemben a meghirdetett programhoz képest a programváltozás jogát fenntartjuk. Ne szegje kedved a borult idő, a hangulat és jókedv garantáltan napsütéses lesz!