Óriásbolygó-vadászat és holdfotózás a Schröter-völgy lávafolyásával – 09.18.

Program kezdete: 2021-09-18 20:00
Program vége: 2021-09-18 22:00
Szabad helyek száma: Betelt fő

Ezen az éjszakán a dagadó Hold egyik legizgalmasabb alakzatát vehetjük távcső és telefonkamera-vége.

Még mielőtt azonban a Holdra térnénk, két korábban kelő, de legalább annyira látványos naprendszerbeli égitestet is távcsővégre kerítünk: a Szaturnuszt, és a Jupitert.

A Szaturnusz lapos korongjával, felhősávjaival, a pengeéles gyűrűvel és a Cassini-réssel igazi ékszerdobozként tündököl majd távcsövünkben. Holdjait, a Titánt, Rheát és Tethyst is megfigyelhetjük. A Jupiter óriásbolygó különleges dologgal kedveskedik nekünk ma este: A bolygón éppen felénk néz és ránk kacsint a Nagy Vörös Folt Földünkkel megegyező méretű óriásciklonja.

Ezután áttérünk a Holdra, és gyönyörködünk a fény-árnyék határ mellett plasztikusan látszó, reggeli napfényben fürdő alakzatokban: A rendkívül fényes, suvadásos falú Aristarchus kráter, és a lávával feltöltött Herodotus kráter kontrasztos párost alkotnak. Közülük ered egy sötét, mély, kanyargózó rianás, a Schröter-völgy, ami egy régi, kiürült lávacsatorna a Holdon. Készítsük is elő mobiltelefonunkat, és fotózzunk egy pompásat a távcsőóriással, vigyük haza ennek az estének a földöntúli emlékét!

Borult idő garancia: Programjaink időjárástól függetlenek, borult időben, akár esőben is megtartjuk őket. Borult időben semmilyen távcsővel nem láthatók az égitestek, ez alól a Svábhegyi Csillagvizsgáló sem kivétel. A csillagvizsgáló működését ekkor is bemutatjuk, sőt borult idő esetén este a kizárólag ilyenkor megtekinthető virtuális csillagképtúrán és csillagmonda-előadáson vehetsz részt, és csodálatos színes meteoritkristályokat nézhetsz a mikroszkópos laborunkban. Ilyen értelemben a meghirdetett programhoz képest a programváltozás jogát fenntartjuk. Ne szegje kedved a borult idő, a hangulat és jókedv garantáltan napsütéses lesz!