Napfogyatkozás-megfigyelés a távcsőóriással! – 06.10.

Program kezdete: 2021-06-10 11:30
Program vége: 2021-06-10 13:30
Szabad helyek száma: Betelt fő

Nappali távcsöves bemutató.

A 2021-es év különleges attrakciója a gyűrűs napfogyatkozás, mely Kanadától kezdve az Északi sarkkörön át Szibériáig húzódik.

Magyarországon részleges napfogyatkozásként látszik majd, és mi meg is figyeljük! Az esemény különlegessége, hogy hazánkból a Napnak csak viszonylag kis területébe harap bele a holdkorong. Budapestről a fogyatkozás 8%-os lesz, így szabad szemmel az utcán járva észre sem lehet venni a jelenséget. Annál látványosabb lesz naptávcsöveinkben, melyekkel a delelő napon pompásan látszik majd a fogyatkozás.

Herschel prizmával nézve gyönyörűen szembetűnik a holdkorong kiharapása a fényes nap előtt. Összehasonlíthatjuk, hogy az egyébként feketének látszó napfoltok valójában fénylenek a teljesen fekete holdkorong mellett. Nagy nagyításon vizsgálva megpillanthatjuk a holdperem sötét sziluettjén a holdi hegyeket és völgyeket. Hidrogén-alfa naptávcsövünkben pedig a napperemi protuberanciák adhatnak majd különleges játékot. A belépő holdperem mellett fáklyaszerűen feltörhetnek, sőt, az is előfordulhat, hogy a belépés előtt és a kilépés után a napkorong már teljesen kerek, a napperemei szpikulákat és protuberanciákat pedig még leskalpolja a holdperem. Ha netalán mégsem köszöntene ránk a napsütés ezen nyári napnak a delén, élő közvetítéssel, és napfogyatkozás előadással, spektrum-elemzéssel és holdi meteoritvizsgálattal készülünk a nagy napra.

Borult idő garancia: Programjaink időjárástól függetlenek, borult időben, akár esőben is megtartjuk őket. Borult időben semmilyen távcsővel nem láthatók az égitestek, ez alól a Svábhegyi Csillagvizsgáló sem kivétel. A csillagvizsgáló működését ekkor is bemutatjuk, sőt borult idő esetén este a kizárólag ilyenkor megtekinthető virtuális csillagképtúrán és csillagmonda-előadáson vehetsz részt, és csodálatos színes meteoritkristályokat nézhetsz a mikroszkópos laborunkban. Ilyen értelemben a meghirdetett programhoz képest a programváltozás jogát fenntartjuk. Ne szegje kedved a borult idő, a hangulat és jókedv garantáltan napsütéses lesz!

Programjaink védettségi igazolvánnyal, vagy az azt kiváltó applikációval látogathatók!