Még több napfényt! – Merkúr, Vulkán és más egzotikus forró bolygók

Kategóriák: ,
Program kezdete: 2021-05-09 19:00
Program vége: 2021-05-09 20:30

A Svábhegyi Csillagvizsgáló GALAXIS ÚTIKALAUZ műsora immáron II. évadához érkezett! – 8. rész: Az egzotikus Merkúr kihívásokkal teli megfigyelése. 

 

Előadó:  Kiss Áron Keve

 

Melyik bolygó az első a tornasorban? Naprendszerünkben a Merkúr élvezi a legközelebbről a napsugarakat. A szürkésrózsaszín bolygóritkaságot nem könnyű távcsővégre kapni: a legenda szerint Kopernikusz, a nagy csillagász egész életében egyszer sem pillantotta meg! Az apró bolygó napnyugta után, vagy a hajnali derengésben szivárványszínűen táncol a távcsövünkben. Óriási vasmagja, lávával feltöltött medencéi, meredek redőgerincei és fényes sugárkráterei rendkívül izgalmassá teszik, nem is beszélve a rejtélyes merkúri pókról…

 

És létezik-e vajon a Naphoz még közelebb keringő bolygó? A legendás Vulkán bolygót rengeteget kerestük, de nem találtuk meg, viszont az apró “vulkánok” kisbolygó óvodáját alaposan feltérképeztük. Sőt, a más csillagok körüli bolygórendszerek is hemzsegnek a csillagukhoz extrém közel keringő, egymást kölcsönösen gyötrő Vulkánokban és lávabolygókban. Májusban vár ránk a Merkúr idei legjobb láthatósága, eredjünk hát együtt az egzotikus bolygó kihívásokkal teli megfigyelésének nyomába!

 

Tarts velünk, kalandozzunk továbbra is együtt az Univerzum csodái között! 

 

Az élő közvetítés linkjét jegyvásárlást követően, az előadás megkezdése előtt 2 nappal küldjük el a megadott email címre. 

Mi történik, ha mégsem kapok visszaigazoló e-mailt, ha mégsem kapom meg a jegyemet?
Kérjük ellenőrizd, hogy a jegyet tartalmazó visszaigazoló e-mail nem került-e véletlenül a „SPAM” vagy „Promóció” mappába. Ha itt sem találod, kérjük, írj nekünk egy üzenetet a info@svabhegyicsillagvizsgalo.hu e-mail címre, ahol kollégáink segítségedre lesznek.

 

Az élő közvetítéssel kapcsolatos GYIK itt tekinthető meg