Kalandozás a koranyári mély-ég objektumok csodálatos világában- 06.26.

Program kezdete: 2021-06-26 21:15
Program vége: 2021-06-26 23:15
Szabad helyek száma: Betelt fő

Esti távcsöves bemutató.

A napforduló utáni égen, a sötétedő égbolton először a Hattyú fejét adó Albireo kettőscsillagot vesszük szemügyre. A megkapó színkülönbséggel rendelkező pár főcsillaga narancssárga, míg kísérője látványosan kékesfehér színű.

Ezután felkeressük a Kígyótartó csillagképben a Nyári méhkas csillaghalmazt, mely tucatnyi fényes, laza csillag alkotta, teljes látómezőt betöltő nyílthalmaz. Túránkat a Tejúton kívül, a galaktikus haloban folytatjuk, a Kígyó fejének M5 gömbhalmazával. A jókora, szétterült gömbhalmazóriás, az egyik legfényesebb az északi égbolton. A sokszázezer csillagot tömörítő halmaz legfényesebb csillagait, a sárgás RR Lyrae változócsillagokat mi is megpillanthatjuk.

Következő kalandunk is a gömbhalmazok világában folytatódik, de egy teljesen más természetű halmazzal: A Herkules csillagkép M92 gömbhalmaza az M5-tel ellentétben kisebb, sokkal kompaktabb, fényesebb magja van, és az egyik legszebb gömbhalmaz lévén valódi égi ékszerdobozként tündököl. Mély-ég túránkat a híres Gyűrűs-ködel zárjuk, mely a Lant csillagkép planetáris köde. A holt csillag által levetett gázburok kozmikus füstkarikaként tágul, égi ködgyűrűjének minden szépsége felsejlik a távcsőóriással.

Borult idő garancia: Programjaink időjárástól függetlenek, borult időben, akár esőben is megtartjuk őket. Borult időben semmilyen távcsővel nem láthatók az égitestek, ez alól a Svábhegyi Csillagvizsgáló sem kivétel. A csillagvizsgáló működését ekkor is bemutatjuk, sőt borult idő esetén este a kizárólag ilyenkor megtekinthető virtuális csillagképtúrán és csillagmonda-előadáson vehetsz részt, és csodálatos színes meteoritkristályokat nézhetsz a mikroszkópos laborunkban. Ilyen értelemben a meghirdetett programhoz képest a programváltozás jogát fenntartjuk. Ne szegje kedved a borult idő, a hangulat és jókedv garantáltan napsütéses lesz!

Programjaink védettségi igazolvánnyal, vagy az azt kiváltó applikációval látogathatók!