Hullócsillagok éjszakája a Svábhegyi Csillagvizsgálóban 0. nap! – 08.10.

Program kezdete: 2021-08-10 20:45
Program vége: 2021-08-10 22:45
Szabad helyek száma: Betelt fő

Esti távcsöves bemutató.

Különleges hullócsillag megfigyelő éjszakánkon a nyár legszebb hullócsillag-rajának, a Perseida meteorrajnak eredünk nyomába a Svábhegyi Csillagvizsgálóban. Programunk során mi magunk is kezünkbe vehetjük az égből hullott köveket: Meteorit-vizsgálatot tartunk a legszebb meteoritfajtákkal, polarizációs mikroszkópjainkban pedig a meteoritkristályok színpompás, szivárvány-színekben játszó világába pillanthatunk bele.

A Svábhegyi Csillagvizsgáló távcsőóriásával a nyári ég legszebb égitestjeit vesszük távcsővégre. Ránk mosolyog a háromszázezer csillagot tömörítő Herkules-gömbhalmaz, és a Lant csillagkép kozmikus füstkarikaként táguló Gyűrűs-köde is. 

A közös távcsövezés után a kupola mellett található észlelőréten az égre felpillantva várjuk az első Perseida-meteorokat, és figyeljük a hullócsillag-raj izgalmas, felvezető szakaszát, elmerengve a nyári égbolt szépségein. Ehhez hozz magaddal polifoamot vagy takarót, amin kényelmesen kémlelheted majd az égboltot!

Borult idő garancia: Programjaink időjárástól függetlenek, borult időben, akár esőben is megtartjuk őket. Borult időben semmilyen távcsővel nem láthatók az égitestek, ez alól a Svábhegyi Csillagvizsgáló sem kivétel. A csillagvizsgáló működését ekkor is bemutatjuk, sőt borult idő esetén este a kizárólag ilyenkor megtekinthető virtuális csillagképtúrán és csillagmonda-előadáson vehetsz részt, és csodálatos színes meteoritkristályokat nézhetsz a mikroszkópos laborunkban. Ilyen értelemben a meghirdetett programhoz képest a programváltozás jogát fenntartjuk. Ne szegje kedved a borult idő, a hangulat és jókedv garantáltan napsütéses lesz!