Holdsarló és Vénusz-vadászat az alkonypírban! – 06.12.

Program kezdete: 2021-06-12 20:25
Program vége: 2021-06-12 22:45
Szabad helyek száma: Betelt fő

Esti távcsöves bemutató.

Látványos együttállás és égiparádé vár minket napnyugta után, a vörösesen derengő ég alján!

A telivénusz és a vékony holdsarló mértani alakzatba állnak, csábítva a szabadszemes gyönyörködésre és a távcsöves észlelésre. A megfigyeléshez felmegyünk a kutatóépület pazar látványt nyújtó tetőteraszára, és napnyugta után gyorsan elkezdjük megkeresni a Vénuszt, hogy még azelőtt elcsíphessük, hogy túl alacsonyra kerülne. A 94%-os fázist mutató bolygó gyakorlatilag kerek telivénusznak látszik, egy apró, de rendkívül fényesen izzó, táncoló golyóbis lesz távcsövünkben. A nagyon jó szeműek megfelelő szűrőkkel felfegyverezve akár 1-2 felhősávot is észrevehetnek a sűrű és zárt felhőtetőn.

Az újhold óta alig kétnapos holdsarló ennek ellentéteként csodálatos és részletgazdag látványt nyújt majd. Kráterek sokasága tűnik elő a pengevékony sarló mentén, a sarlócsúcson talán lefűződött, a sötétben csillogó világítótornyok is látszódnak majd. Az alkony előrehaladtával feltűnik a hamuszürke fény, a Hold sötét oldalának halvány derengése. A megkapó párostól elbúcsúzva átmegyünk a kupolába, ahol a nagytávcsővel felkeressük az Epszilon Lyrae híres és látványos, dupla kettőscsillagát, végül az M13 grandiózus gömbhalmazát, mely több százezer sziporkázó csillagot rejt magában.

Borult idő garancia: Programjaink időjárástól függetlenek, borult időben, akár esőben is megtartjuk őket. Borult időben semmilyen távcsővel nem láthatók az égitestek, ez alól a Svábhegyi Csillagvizsgáló sem kivétel. A csillagvizsgáló működését ekkor is bemutatjuk, sőt borult idő esetén este a kizárólag ilyenkor megtekinthető virtuális csillagképtúrán és csillagmonda-előadáson vehetsz részt, és csodálatos színes meteoritkristályokat nézhetsz a mikroszkópos laborunkban. Ilyen értelemben a meghirdetett programhoz képest a programváltozás jogát fenntartjuk. Ne szegje kedved a borult idő, a hangulat és jókedv garantáltan napsütéses lesz!

Programjaink védettségi igazolvánnyal, vagy az azt kiváltó applikációval látogathatók!