Holdmegfigyelés a Kepler kráterrel, vidd haza saját holdfotódat! – 05.22.

Program kezdete: 2021-05-22 20:45
Program vége: 2021-05-22 22:45
Szabad helyek száma: Betelt fő

Esti távcsöves bemutató.

A dagadó és fényesedő Hold az este sztárjaként egyre inkább uralja tavaszi egünket!

Részletesen és nagy nagyításon elmerülünk égi kísérőnk felszínének csodálatos formái között. Megnézzük a Sinus Iridumnak, a Szivárvány öbölnek a Jura hegység alkotta harapós keleti peremét. Az Oceanus Procellarumban, a Viharok Óceánjában kelő Kepler sugárkráter mély gödre minket is megigéz. A Hatalmas Gassendi krátert is birtokba vehetjük, melynek lávával feltöltött alján – a magmakamra tágulása vagy zsugorodása következtében – jókora lávarianások alakultak ki. Végül a déli félteke kráterektől töredezett vidékén a Schiller különleges, ferde krátere mosolyog ránk.

Távcsővéghez illesztve telefonunkat, elkészíthetjük saját holdfotónkat, melyet emlékbe hazavihetünk. Az este során a tavaszi ég legszebb kettőscsillagait is szemügyre vesszük, a szabad szemmel is felbontható Alcor-Mizar párosától a több százszoros nagyításon felbomló Izar színes kettőscsillagáig.

Borult idő garancia: Programjaink időjárástól függetlenek, borult időben, akár esőben is megtartjuk őket. Borult időben semmilyen távcsővel nem láthatók az égitestek, ez alól a Svábhegyi Csillagvizsgáló sem kivétel. A csillagvizsgáló működését ekkor is bemutatjuk, sőt borult idő esetén este a kizárólag ilyenkor megtekinthető virtuális csillagképtúrán és csillagmonda-előadáson vehetsz részt, és csodálatos színes meteoritkristályokat nézhetsz a mikroszkópos laborunkban. Ilyen értelemben a meghirdetett programhoz képest a programváltozás jogát fenntartjuk. Ne szegje kedved a borult idő, a hangulat és jókedv garantáltan napsütéses lesz!