Holdmegfigyelés a Clavius óriáskráterrel, vidd haza saját holdfotódat!- 05.21.

Program kezdete: 2021-05-21 20:45
Program vége: 2021-05-21 22:45
Szabad helyek száma: Betelt fő

Esti távcsöves bemutató.

A Hold az este sztárjaként pompásan terpeszkedik tavaszi egünkön!

Részletesen és nagy nagyításon elmerülünk égi kísérőnk felszínformái között. Megnézzük a Mare Imbriumnak, az Esők Tengerének szélén kelő Sinus Iridumot, a Szivárvány öblét. Ennek peremhegye, a Jura fényesen hasít bele a sötét oldalba. Szemügyre vesszük a déli kráter borította felföldön a Longomontanus és a Clavius teraszos falú óriáskrátereit, és a rajtuk fekvő apró mellékkrátereket. Egzotikus látványt nyújt majd az éppen felkelt Hippalus lávával félig feltöltött romkrátere, közepén a jókora Hippalus rianással.

Távcsővéghez illesztve telefonunkat, elkészíthetjük saját holdfotónkat, melyet emlékbe hazavihetünk. Az este során a tavaszi ég legszebb kettőscsillagait is szemügyre vesszük, a szabad szemmel is felbontható Alcor-Mizar párosától a több százszoros nagyításon felbomló Izar színes kettőscsillagáig.

Borult idő garancia: Programjaink időjárástól függetlenek, borult időben, akár esőben is megtartjuk őket. Borult időben semmilyen távcsővel nem láthatók az égitestek, ez alól a Svábhegyi Csillagvizsgáló sem kivétel. A csillagvizsgáló működését ekkor is bemutatjuk, sőt borult idő esetén este a kizárólag ilyenkor megtekinthető virtuális csillagképtúrán és csillagmonda-előadáson vehetsz részt, és csodálatos színes meteoritkristályokat nézhetsz a mikroszkópos laborunkban. Ilyen értelemben a meghirdetett programhoz képest a programváltozás jogát fenntartjuk. Ne szegje kedved a borult idő, a hangulat és jókedv garantáltan napsütéses lesz!