Holdészlelés, célpontban a Copernicus kráteróriás- 06.19.

Program kezdete: 2021-06-19 21:00
Program vége: 2021-06-19 23:00
Szabad helyek száma: Betelt fő

Esti távcsöves bemutató.

Az éjszaka sztárja égi kísérőnk, a Hold, mely megfigyelésre pompás helyzetben van!

Először kisebb nagyításon nézzük meg a fény-árnyék határon tornyosuló krátertömeget, majd 200-300x nagyításon, egy holdszonda perspektívájában közelítjük meg az este legszebb holdi alakzatait: A Mare Imbrium (Esők Tengere) északi részén a sötét bazaltláva-tengerből kiemelkedő, világító hegyfokok várnak: a Mons Pico, a Montes Teneriffe és a Montes Recti (Pico-hegy, Teneriffe-hegység és Egyenes-hegység). A Copernicus teraszos falú, óriási, suvadásokkal szabdalt falú krátere is ránk vár, felette a holdi Kárpátok hegyláncaival. Az este óriása pedig a Clavius óriáskráter, mely 231 km-es átmérőjével egyike a Holdon látható legnagyobb krátereknek. Összetett, lépcsős-töredékes kráterfala mellett az avatott szem 5 kisebb mellékkráterből álló kráterívet vehet észre, melyek méret szerint is épp tornasorba rendeződnek. Az este során a távcsőre szerelt adapterrel saját, mobiltelefonos holdfotónkat is hazavihetjük emlékbe!

Ha marad idő, a tavaszi ég legszebb kettőscsillagait is szemügyre vesszük, a szabad szemmel is felbontható Alcor-Mizar párosától a több százszoros nagyításon felbomló Izar színes kettőscsillagáig.

Borult idő garancia: Programjaink időjárástól függetlenek, borult időben, akár esőben is megtartjuk őket. Borult időben semmilyen távcsővel nem láthatók az égitestek, ez alól a Svábhegyi Csillagvizsgáló sem kivétel. A csillagvizsgáló működését ekkor is bemutatjuk, sőt borult idő esetén este a kizárólag ilyenkor megtekinthető virtuális csillagképtúrán és csillagmonda-előadáson vehetsz részt, és csodálatos színes meteoritkristályokat nézhetsz a mikroszkópos laborunkban. Ilyen értelemben a meghirdetett programhoz képest a programváltozás jogát fenntartjuk. Ne szegje kedved a borult idő, a hangulat és jókedv garantáltan napsütéses lesz!

Programjaink védettségi igazolvánnyal, vagy az azt kiváltó applikációval látogathatók!