FANTÁZIA ÉS VALÓSÁG – Fekete lyukak: a valósággá vált képzelet – 3. rész

1490 Ft6000 Ft

Törlés
Cikkszám: N/A Kategóriák: , ,
Program kezdete: 2022-01-20 19:00
Program vége: 2022-01-20 20:30

A “Fantázia és Valóság” online előadássorozatban ismert és kevésbé ismert science fiction műveken keresztül próbálunk rávilágítani az ismert fizikai valóság érdekességeire és korlátaira. Célunk annak bemutatása, hogy miként váltak, vagy válhatnak valóra a tudományos fantasztikus irodalom ötletei, technológiai újításai, másrészt annak érzékeltetése, hogy a létező fizikai valóság gyakran még a fantáziát felülmúlóan is izgalmas, érdekes lehet. Tervezett témáink felölelik többek között a Naprendszer égitestjeinek benépesítését, az idegen civilizációkkal való kapcsolatfelvételt, a galaktikus birodalmak kialakulásának technológiai hátterét, valamint a fekete lyukak és az időutazás rejtélyeit.

Fekete lyukak: a valósággá vált képzelet – 3. rész

A fekete lyuk talán a legismertebb példája azon egzotikus objektumoknak, amelyek nagyon sokáig csak az emberi képzelet világában léteztek, de a közelmúltban egyértelműen bebizonyosodott, hogy valóságosak. Fizikai természetük ugyanakkor mindmáig jórészt ismeretlen, és rengeteg érdekes, megválaszolatlan kérdést tartogat. Vajon milyen hatást váltana ki egy fekete lyuk a Nap környezetében? Túlélhetnénk-e egy utazást a fekete lyuk belsejébe? Tényleg mindent magukba szippantanak? Előadásunkban lerántjuk a leplet ezen izgalmas kérdésekről, és ellátogatunk a féreglyukak, és párhuzamos univerzumok világába is.

Előadók: Vinkó József és Könyves-Tóth Réka
 

Vinkó József asztrofizikus, az MTA doktora, a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont tudományos tanácsadója. Kutatómunkája mellett csillagászatot és asztrofizikát oktat az ELTE-n és a Szegedi Tudományegyetemen. Korábban ösztöndíjasként dolgozott a kanadai David Dunlap Obszervatóriumban, a Torontói Egyetem és a Texasi Egyetem Csillagászat Tanszékén, valamint a texasi McDonald Obszervatóriumban. Több, mint 100 tudományos publikáció társszerzője, 2017-2021 között a “Tranziens Asztrofizikai Objektumok” című GINOP-projekt szakmai vezetője volt. Szakterülete a csillagászati spektroszkópia és a csillagrobbanások asztrofizikája, emellett szívesen olvas science-fiction könyveket.

Könyves-Tóth Réka a Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézet fiatal kutatója. Az alap- illetve mesterszakot az ELTÉn végezte, míg a doktori képzést a Szegedi Tudományegyetem Fizika Doktori Iskolájában. Nemrégiben elnyerte az ELKH által alapított fiatal kutatók elismerésére szolgáló Bárány Róbert díjat. A csillagászatot egy igen szerteágazó tudománynak tekinti, melynek minden szakterülete másként mutatja be fölöttünk lévő csillagos égboltot. Kutatási témája a távoli galaxisokban felrobbanó csillagok, az úgynevezett szupernóvák vizsgálata.

Tarts velünk, kalandozzunk együtt a science fiction és a fizikai valóság határán! 

Az élő közvetítés linkjét jegyvásárlást követően, az előadás megkezdése előtt 2 nappal küldjük el a megadott email címre. 
Mi történik, ha mégsem kapok visszaigazoló e-mailt, ha mégsem kapom meg a jegyemet?
Kérjük ellenőrizd, hogy a jegyet tartalmazó visszaigazoló e-mail nem került-e véletlenül a „SPAM” vagy „Promóció” mappába. Ha itt sem találod, kérjük, írj nekünk egy üzenetet a info@svabhegyicsillagvizsgalo.hu e-mail címre, ahol kollégáink segítségedre lesznek.
 

Az élő közvetítéssel kapcsolatos GYIK itt tekinthető meg