FANTÁZIA ÉS VALÓSÁG – 2021 Űrodüsszeia – A Naprendszer meghódítása – 1. rész

Kategóriák: , ,
Program kezdete: 2021-11-25 18:00
Program vége: 2021-11-25 20:00

A “Fantázia és Valóság” online előadássorozatban ismert és kevésbé ismert science fiction műveken keresztül próbálunk rávilágítani az ismert fizikai valóság érdekességeire és korlátaira. Célunk annak bemutatása, hogy miként váltak, vagy válhatnak valóra a tudományos fantasztikus irodalom ötletei, technológiai újításai, másrészt annak érzékeltetése, hogy a létező fizikai valóság gyakran még a fantáziát felülmúlóan is izgalmas, érdekes lehet. Tervezett témáink felölelik többek között a Naprendszer égitestjeinek benépesítését, az idegen civilizációkkal való kapcsolatfelvételt, a galaktikus birodalmak kialakulásának technológiai hátterét, valamint a fekete lyukak és az időutazás rejtélyeit.

2021 Űrodüsszeia – A Naprendszer meghódítása – 1. rész

Az emberiség szinte születése óta kulcsfontosságú problémaként tekint a Naprendszer, illetve a benne otthont kapó bolygók mozgásának megismerésére. Éppen ezért talán nem meglepő, hogy jóval az űreszközök megjelenése előtt is sokan érdekesnek találták az űrutazás akkor még pusztán gondolati lehetőségét. Mindez nem csak a tudományos művekben, hanem a nagyközönségnek szánt szórakoztató irodalomban is előszeretettel megjelenik egészen azóta, hogy Jules Verne, vagy H. G. Wells először gondolkodott el az emberes holdutazás lehetőségén.

Vajon miféle elképzelt jövőt tárnak elénk az első sci-fik megalkotói? Hogyan képzelik el az űrutazást a 19. század írói? Miként vetíti előre a Mars terraformálásának lehetőségét Andy Weir vagy Ray Bradbury? Hogyan nyílik rálátása az embernek a külső Naprendszerre a 2001 Űrodüsszeia című könyvben, illetve a Térség sorozatban? Aki kíváncsi, tartson velünk a tudományos fantasztikum világába, s hódítsuk meg együtt a Naprendszert!

Előadók: Vinkó József és Könyves-Tóth Réka

Vinkó József asztrofizikus, az MTA doktora, a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont tudományos tanácsadója. Kutatómunkája mellett csillagászatot és asztrofizikát oktat az ELTE-n és a Szegedi Tudományegyetemen. Korábban ösztöndíjasként dolgozott a kanadai David Dunlap Obszervatóriumban, a Torontói Egyetem és a Texasi Egyetem Csillagászat Tanszékén, valamint a texasi McDonald Obszervatóriumban. Több, mint 100 tudományos publikáció társszerzője, 2017-2021 között a “Tranziens Asztrofizikai Objektumok” című GINOP-projekt szakmai vezetője volt. Szakterülete a csillagászati spektroszkópia és a csillagrobbanások asztrofizikája, emellett szívesen olvas science-fiction könyveket.

Könyves-Tóth Réka a Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézet fiatal kutatója. Az alap- illetve mesterszakot az ELTÉn végezte, míg a doktori képzést a Szegedi Tudományegyetem Fizika Doktori Iskolájában. Nemrégiben elnyerte az ELKH által alapított fiatal kutatók elismerésére szolgáló Bárány Róbert díjat. A csillagászatot egy igen szerteágazó tudománynak tekinti, melynek minden szakterülete másként mutatja be fölöttünk lévő csillagos égboltot. Kutatási témája a távoli galaxisokban felrobbanó csillagok, az úgynevezett szupernóvák vizsgálata.

 
Tarts velünk, kalandozzunk együtt a science fiction és a fizikai valóság határán! 
 

Az élő közvetítés linkjét jegyvásárlást követően, az előadás megkezdése előtt 2 nappal küldjük el a megadott email címre. 

Mi történik, ha mégsem kapok visszaigazoló e-mailt, ha mégsem kapom meg a jegyemet?
Kérjük ellenőrizd, hogy a jegyet tartalmazó visszaigazoló e-mail nem került-e véletlenül a „SPAM” vagy „Promóció” mappába. Ha itt sem találod, kérjük, írj nekünk egy üzenetet a info@svabhegyicsillagvizsgalo.hu e-mail címre, ahol kollégáink segítségedre lesznek.
 

Az élő közvetítéssel kapcsolatos GYIK itt tekinthető meg