Extrém csillagok: törpék, óriáscsillagok és csillagtetemek

Kategóriák: ,
Program kezdete: 2021-02-14 20:00:00
Program vége: 2021-02-14 21:30:00

SPACEBONTÓ – A Svábhegyi Csillagvizsgáló GALAXIS ÚTIKALAUZ műsorának 10 részes különkiadása – 6. rész: Kilépés a csillagközi térbe, belépés az extrém csillagok világába.

 

Előadók: Zsidi Gabriella és Szabó O. Norton

 

A Napról azt mondják, hogy egy átlagos csillag. De milyen akkor egy nem átlagos csillag? A csillagok között is hatalmas a változatosság: a legnagyobb csillagok akár ezerszer akkora átmérővel, és százszor akkora tömeggel is rendelkezhetnek mint a Nap, míg a legkisebbek tömege csak századakkora. Ha Napunk helyére egy igazi óriáscsillagot helyeznénk, akkora lenne, hogy a Földet is elnyelné. De mi okozza a csillagok közötti változatosságot?

A fehér törpe, a barna törpe és a vörös törpe csak a tréfás kedvű csillagászok elméjének szüleménye, vagy tényleg ilyen változatos a törpék világa? És mi a helyzet az óriások és szuperóriások táján? Forróak vagy hidegek a halott csillagok és a csillagtetemek? Előadásunkban végigjárjuk az extrém csillagok világának minden szegletét az óriásoktól a törpékig, a forró csillagoktól a hidegekig, és a vakítóan fényesektől az alig pislákolókig.

 

Tarts velünk egy SPACEBONTÓ utazásra, kalandozzunk együtt az Univerzum csodái között! 

 

Az élő közvetítés linkjét jegyvásárlást követően, az előadás megkezdése előtt 2 nappal küldjük el a megadott email címre. 

Mi történik, ha mégsem kapok visszaigazoló e-mailt, ha mégsem kapom meg a jegyemet?
Kérjük ellenőrizd, hogy a jegyet tartalmazó visszaigazoló e-mail nem került-e véletlenül a „SPAM” vagy „Promóció” mappába. Ha itt sem találod, kérjük, írj nekünk egy üzenetet a info@svabhegyicsillagvizsgalo.hu e-mail címre, ahol kollégáink segítségedre lesznek.

Az élő közvetítéssel kapcsolatos GYIK itt tekinthető meg