Égi kalandozások a Hattyú szárnyai alatt – 07.28.

Program kezdete: 2021-07-28 21:15
Program vége: 2021-07-28 23:15
Szabad helyek száma: Betelt fő

Esti távcsöves bemutató.

A júliusi égen magasan a fejünk felett repülő Hattyú csillagkép rejtelmeiben merülünk el ezen az éjszakán. Az alkonyodó égen lencsevégre kapjuk a Hattyú fejét kirajzoló Albireo kettőscsillagot, mely narancs főkomponensével és kék kísérőjével színpompás párt alkot. Ezután egy jóval keményebb dión eddzük tovább szemünket: A Hattyú szárnyát adó Delta Cygni kettőscsillag szoros és nagyon egyenlőtlen párosát cserkésszük be nagyrefraktorunkkal, észrevenni a társat a látás próbája lesz. Majd az M29 takaros kis nyílt csillaghalmazát vesszük szemügyre, a halmaz bő tucat csillaga téglalap alakba rendeződik.

A teljes sötétség beálltával felkeressük a Hattyú nyaka alatt húzódó Súlyzó-ködöt. A jókora, almacsutka alakú bipoláris planetáris köd az egyik legfényesebb ilyen égitest az északi égen. Csillagtúránk fénypontja pedig a Pislogó-köd lesz a Hattyú szárnyánál. A magáról gázburkot levetett csillagtetem közepén saját szemünkkel láthatjuk a központi csillagot, ami egy rendkívül forró, holt fehér törpecsillag.

Borult idő garancia: Programjaink időjárástól függetlenek, borult időben, akár esőben is megtartjuk őket. Borult időben semmilyen távcsővel nem láthatók az égitestek, ez alól a Svábhegyi Csillagvizsgáló sem kivétel. A csillagvizsgáló működését ekkor is bemutatjuk, sőt borult idő esetén este a kizárólag ilyenkor megtekinthető virtuális csillagképtúrán és csillagmonda-előadáson vehetsz részt, és csodálatos színes meteoritkristályokat nézhetsz a mikroszkópos laborunkban. Ilyen értelemben a meghirdetett programhoz képest a programváltozás jogát fenntartjuk. Ne szegje kedved a borult idő, a hangulat és jókedv garantáltan napsütéses lesz!