Csillagtúra a planetáris ködtől a galaxisig, Jupiterrel koronázva – 10.09.

Program kezdete: 2021-10-09 19:30
Program vége: 2021-10-09 21:30
Szabad helyek száma: Betelt fő

Őszi csillagtúránkon a sötét, holdfénymentes égbolt legpompásabb objektumai közül válogatunk.

Bemelegítésként a Pegazus csillagképben megkeressük az M15 nevű gömbhalmazt. A szárnyas ló orrából kiprüszkölt mennyei csillagszórás Tejútrendszerünk egyk legidősebb és legsűrűbb gömbhalmaza. Összesen 100.000 csillag tömörül benne, és már 12 milliárd éve fénylenek a mostanra aggkorú csillagai. Ezután a Lant csillagkép csodálatos Gyűrűs-ködét figyeljük meg, mely a távcsőóriásban látványos, lukas közepű füstkarikaként tágul a világűrben. Majd a híres Androméda-galaxis nyomába eredünk, mely Lokális Galaxishalmazunk legnagyobb csillagvárosa, és a Budapestről széléről szabad szemmel látható legtávolabbi égitest. 2,5 millió fényéves távolságból figyelhetjük meg sűrű magját, és két apró kísérőgalaxisát.

Az estére végül a Jupiter bolygó teszi fel a koronát. A fényes, lapult korongon vékonyabb és vastagabb, fodros szélű felhősávok sokasága vár, és három hold is tekereg éppen a bolygó körül, a Callisto, az Io és a Ganymedes.

Borult idő garancia: Programjaink időjárástól függetlenek, borult időben, akár esőben is megtartjuk őket. Borult időben semmilyen távcsővel nem láthatók az égitestek, ez alól a Svábhegyi Csillagvizsgáló sem kivétel. A csillagvizsgáló működését ekkor is bemutatjuk, sőt borult idő esetén este a kizárólag ilyenkor megtekinthető virtuális csillagképtúrán és csillagmonda-előadáson vehetsz részt, és csodálatos színes meteoritkristályokat nézhetsz a mikroszkópos laborunkban. Ilyen értelemben a meghirdetett programhoz képest a programváltozás jogát fenntartjuk. Ne szegje kedved a borult idő, a hangulat és jókedv garantáltan napsütéses lesz!