Csillaghalmazok és ködök a Kígyótartó ölelésében III. – 08.07.

Program kezdete: 2021-08-07 21:15
Program vége: 2021-08-07 23:15
Szabad helyek száma: Betelt fő

Esti távcsöves bemutató.

Csillagtúránk tovább folytatódik a gyógyszerészek címeréből is ismert Aszklépiosz, azaz Kígyótartó csillagképben.

Távcsöves barangolásunkat a Kígyótartó feje melletti Ras Algethi csillaggal kezdjük, ami nem csak egy felfúvódott vörös óriás, de egy pompás szoros, és egyenlőtlen kettőscsillag is. Következő célpontunk a sötétedő égen a a Nyári méhkas csillaghalmaz, egy kéttucatnyi, fényes és jól felbontott csillagból álló laza, de formás nyílthalmaz. Majd a sötét égen megnézzük a Kígyó csillagképben fekvő hatalmas és fényes M5 gömbhalmazt, ezt a sokszázezer csillagot tömörítő csillagcsoportosulást, ami 105 változócsillagot is tartalmaz.

Összehasonlításként felkeressük a Kígyótartó szívében fekvő M12 gömbhalmazt, ami társához képest enyhén asszimetrikus, és 3 fényes előtércsillag is szépen megkülönbözteti tőle. Túránkat a Kígyó Farka csillagképben rejlő M16 nyílthalmazzal zárjuk, mely legendás asztrofizikai objektum: A halmazt beburkoló Sas-köd közepén fekvő, sötét porból és gázból álló Teremtés oszlopai valódi csillagbölcsőket rejtenek, a csillagkeletkezés ma is zajló helyszínei…

Borult idő garancia: Programjaink időjárástól függetlenek, borult időben, akár esőben is megtartjuk őket. Borult időben semmilyen távcsővel nem láthatók az égitestek, ez alól a Svábhegyi Csillagvizsgáló sem kivétel. A csillagvizsgáló működését ekkor is bemutatjuk, sőt borult idő esetén este a kizárólag ilyenkor megtekinthető virtuális csillagképtúrán és csillagmonda-előadáson vehetsz részt, és csodálatos színes meteoritkristályokat nézhetsz a mikroszkópos laborunkban. Ilyen értelemben a meghirdetett programhoz képest a programváltozás jogát fenntartjuk. Ne szegje kedved a borult idő, a hangulat és jókedv garantáltan napsütéses lesz!