Csillaghalmazok és ködök a Kígyótartó ölelésében II. – 08.06.

Program kezdete: 2021-08-06 21:15
Program vége: 2021-08-06 23:15
Szabad helyek száma: Betelt fő

Esti távcsöves bemutató.

Csillagfényes éjszakánkon folytatjuk kalandozásunkat a gyógyszerészek címeréből is ismert Aszklépiosz, azaz Kígyótartó csillagképben.

Távcsöves túránkat a Kígyó farkát alkotó Alya csillaggal kezdjük, ami egy pompás, fényes, sárgásfehér csillagokból álló kettőscsillag. Következő célpontunk a sötétedő égen a Kígyótartó jobb vállán nyugvó NGC 6633 nevű nyílthalmaz, melynek kéttucatnyi fényesebb csillaga érdekes, íves csillagláncba rendeződik. Majd a sötét égen a Kígyótartó szívében elhelyezkedő fényes, szimmetrikus és hatalmas M10 gömbhalmazt vesszük szemügyre, 14 millió fényéves távolságra tőlünk.

Összehasonlításként megnézzük a mellette levő M12 gömbhalmazt, ami társához képest enyhén asszimetrikus, és 3 fényes előtércsillag is szépen megkülönbözteti tőle. Túránkat a szomszédos Nyilas csillagkép Hattyú-ködével zárjuk, ami egy csodálatos, fényes, hattyú alakot formázó emissziós köd, nagy sötét porpatkóval a nyakában…

Borult idő garancia: Programjaink időjárástól függetlenek, borult időben, akár esőben is megtartjuk őket. Borult időben semmilyen távcsővel nem láthatók az égitestek, ez alól a Svábhegyi Csillagvizsgáló sem kivétel. A csillagvizsgáló működését ekkor is bemutatjuk, sőt borult idő esetén este a kizárólag ilyenkor megtekinthető virtuális csillagképtúrán és csillagmonda-előadáson vehetsz részt, és csodálatos színes meteoritkristályokat nézhetsz a mikroszkópos laborunkban. Ilyen értelemben a meghirdetett programhoz képest a programváltozás jogát fenntartjuk. Ne szegje kedved a borult idő, a hangulat és jókedv garantáltan napsütéses lesz!