Csillaghalmazok és ködök a Kígyótartó ölelésében I. – 08.05.

Program kezdete: 2021-08-05 21:15
Program vége: 2021-08-05 23:15
Szabad helyek száma: Betelt fő

Esti távcsöves bemutató.

Csillagfényes éjszakánkon a gyógyszerészek címeréből is ismert Aszklépioszt, a Kígyótartó csillagképet, és környezetének legszebb csillaghalmazait vesszük szemügyre. Távcsöves barangolásunkat a Kígyótartó feje melletti Ras Algethi csillaggal kezdjük, ami nem csak egy felfúvódott vörös óriás, de egy pompás szoros, és egyenlőtlen kettőscsillag is. Következő célpontunk a sötétedő égen a Nyári méhkas csillaghalmaz, egy kéttucatnyi, fényes és jól felbontott csillagból álló laza, de formás nyílthalmaz.

A sötét égen először a Kígyótartó szívében elhelyezkedő fényes, szimmetrikus és hatalmas M10 gömbhalmazt vesszük szemügyre, 14 millió fényéves távolságra tőlünk. Majd összehasonlításként megnézzük a mellette levő M12 gömbhalmazt, ami társához képest enyhén asszimetrikus, és 3 fényes előtércsillag is látványosan megkülönbözteti tőle. Túránkat a szomszédos Nyilas csillagkép Hattyú-ködével zárjuk, ami egy csodálatos, fényes, hattyú alakot formázó emissziós köd, nagy sötét porpatkóval a nyakában…

Borult idő garancia: Programjaink időjárástól függetlenek, borult időben, akár esőben is megtartjuk őket. Borult időben semmilyen távcsővel nem láthatók az égitestek, ez alól a Svábhegyi Csillagvizsgáló sem kivétel. A csillagvizsgáló működését ekkor is bemutatjuk, sőt borult idő esetén este a kizárólag ilyenkor megtekinthető virtuális csillagképtúrán és csillagmonda-előadáson vehetsz részt, és csodálatos színes meteoritkristályokat nézhetsz a mikroszkópos laborunkban. Ilyen értelemben a meghirdetett programhoz képest a programváltozás jogát fenntartjuk. Ne szegje kedved a borult idő, a hangulat és jókedv garantáltan napsütéses lesz!