Csillagászat napja: Válogatás a legszebb tavaszi égitestekből! – 05.15.

Program kezdete: 2021-05-15 20:45
Program vége: 2021-05-15 23:00
Szabad helyek száma: Betelt fő

Esti távcsöves bemutató.

A csillagászat napja alkalmából a ropogós tavaszi égbolt legszebb égitestjeiben és mély-ég objektumaiban fogunk gyönyörködni!

Felkeressük a Méhkas vagy Jászol (M44) nevű, nagy és fényes nyílt csillaghalmaz sziporkázó báránykáit. Nagy nagyításon távcsővégre kapjuk a Porrima (Gamma Virginis) igen szoros, és gyorsan keringő kékes kettőscsillagát, ahogy testhez simuló páros táncot lejtenek az égen.

Felkeressük a fényes M3 gömbhalmazt a Vadászebek csillagképben, melyben félmillió csillag pompázik! Végül elkalandozunk a Göncölszekér kerekei mögött, és távcsőóriásunkkal megfigyeljük a csodálatos M81-M82 galaxispárost, a 12 millió fényévre levő Bode galaxisának spirálját és a Szivar-galaxis csomóit.

Borult idő garancia: Programjaink időjárástól függetlenek, borult időben, akár esőben is megtartjuk őket. Borult időben semmilyen távcsővel nem láthatók az égitestek, ez alól a Svábhegyi Csillagvizsgáló sem kivétel. A csillagvizsgáló működését ekkor is bemutatjuk, sőt borult idő esetén este a kizárólag ilyenkor megtekinthető virtuális csillagképtúrán és csillagmonda-előadáson vehetsz részt, és csodálatos színes meteoritkristályokat nézhetsz a mikroszkópos laborunkban. Ilyen értelemben a meghirdetett programhoz képest a programváltozás jogát fenntartjuk. Ne szegje kedved a borult idő, a hangulat és jókedv garantáltan napsütéses lesz!