Ami a szemnek láthatatlan – rejtőzködő égitestek rádiótávcsöves kalandjai

Kategóriák: ,
Program kezdete: 2021-03-28 19:00
Program vége: 2021-03-28 20:30

A Svábhegyi Csillagvizsgáló GALAXIS ÚTIKALAUZ műsora immáron II. évadához érkezett! – 2. rész: Bepillantás a szemmel láthatatlan objektumok titkaiba.

 

Előadók: Frey Sándor és Steinmann Vilmos

 

„Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan” – írta Antoine de Saint-Exupéry A kis hercegben.

 

Ha nem is pont arra gondolt, mint amire mi – vagyis a rádiócsillagászatra –, azért a tudománynak ez a szemmel elsőre nem látható ága megannyi izgalmas titkot rejt! A rádiócsillagászok a megszokott optikai távcsövek helyett hatalmas rádióteleszkópokat vagy azok kiterjedt hálózatait használják! Bár a tudományterület még igencsak fiatal, hisz 90 éves sincs, de már eddig is rengeteg fontos felfedezést köszönhetünk neki! Kik voltak a rádiócsillagászat úttörői és milyenek voltak a legelső rádiótávcsöveik? Milyen óriásműszereket használunk ma és milyenek épülnek világszerte? Miféle égitestek bocsátanak ki rádióhullámokat? Miközben gondolatban felkeressük őket, térben és időben bejárjuk az egész Univerzumot, a közvetlen kozmikus szomszédságunkból indulva egészen a megfigyelhető Világegyetem legvégéig.

 

Kalandozásunk során a legegzotikusabb objektumok belső titkaiba is bepillanthatunk, mely a szemnek láthatatlan, és kizárólag csak ezekkel a műszerekkel tárulhatnak elénk.

 

Tarts velünk, kalandozzunk továbbra is együtt az Univerzum csodái között! 

 

Az élő közvetítés linkjét jegyvásárlást követően, az előadás megkezdése előtt 2 nappal küldjük el a megadott email címre. 

Mi történik, ha mégsem kapok visszaigazoló e-mailt, ha mégsem kapom meg a jegyemet?
Kérjük ellenőrizd, hogy a jegyet tartalmazó visszaigazoló e-mail nem került-e véletlenül a „SPAM” vagy „Promóció” mappába. Ha itt sem találod, kérjük, írj nekünk egy üzenetet a info@svabhegyicsillagvizsgalo.hu e-mail címre, ahol kollégáink segítségedre lesznek.

 

Az élő közvetítéssel kapcsolatos GYIK itt tekinthető meg