GALAXIS ÚTIKALAUZ – A téli égbolt tündöklő titkai – csillagképek és csillagmondák a Fiastyúktól az Orionig

Kategóriák: , ,
Program kezdete: 2021-11-28 19:00
Program vége: 2021-11-28 21:00

A Svábhegyi Csillagvizsgáló GALAXIS ÚTIKALAUZ műsora immáron III. évadához érkezett! – 7. rész: A téli égbolt tündöklő titkai – csillagképek és csillagmondák a Fiastyúktól az Orionig. 
 
Előadók:  Világos Blanka és Boldog Ádám
 
Milyen csillagképeket láthatunk a csillagoktól sziporkázó ropogós téli estéken? Miért a téli csillagképek a legszebbek és legfényesebbek?
Műsorunkban körüljárjuk a téli égbolt csillagképeit és leghíresebb égitestjeit, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy kezdő égfürkészként magunk is megtalálhassuk azokat! Miért olyan kitüntetett a Sarkcsillag szerepe, és vajon így lesz-e ez mindig? Milyen csillaglegendák kapcsolódnak a téli csillagképekhez?

Nem csak a görög, hanem más nemzetek csillagmodáit is körüljárjuk: például a kínaiak furcsa égi hadseregének tagjait, vagy a magyar népi csillagneveket, mint amilyen a Kaszás, a Kocsma vagy a Sántakata. Bejárjuk a magasra emelkedő állatövi csillagképeket: Mi áll az asztrológia hátterében, és hogyan viszonyul ehhez a csillagászat?

Megismerjük a legszebb, szabad szemmel vagy kistávcsővel látható téli égitesteket, mint például a Fiastyúkot, a Bika szarvát kirajzoló Hyadok csillaghalmazt, vagy a híres Orion- ködöt. Vajon hogy fog kinézni az égbolt tíz-, vagy épp százezer év múlva? Megtalálhatjuk-e a most ismert csillagképeket, vagy új mondákra lesz szükségünk? Kitekintésként ezt is megvizsgáljuk!
 
Tarts velünk, kalandozzunk együtt az Univerzum csodái között! 
 
Az élő közvetítés linkjét jegyvásárlást követően, az előadás megkezdése előtt 2 nappal küldjük el a megadott email címre. 

Mi történik, ha mégsem kapok visszaigazoló e-mailt, ha mégsem kapom meg a jegyemet?
Kérjük ellenőrizd, hogy a jegyet tartalmazó visszaigazoló e-mail nem került-e véletlenül a „SPAM” vagy „Promóció” mappába. Ha itt sem találod, kérjük, írj nekünk egy üzenetet a info@svabhegyicsillagvizsgalo.hu e-mail címre, ahol kollégáink segítségedre lesznek.
 
Az élő közvetítéssel kapcsolatos GYIK itt tekinthető meg