A Jupiter Nagy Vörös Foltjától a holdi Clavius óriáskráterig – 10.15.

Program kezdete: 2021-10-15 19:00
Program vége: 2021-10-15 21:00
Szabad helyek száma: Betelt fő

Ezen az estén pompás közelségbe kerül Naprendszerünk három leglátványosabb égitestje, a Szaturnusz, a Jupiter és a Hold.

Távcsőóriásunkkal először az óriásbolygók nyomába eredünk: A Szaturnusz korongján húzódó narancsos egyenlítői sávot, és a bolygó pengeéles gyűrűjét látva lélegzetelállítóan elevenedik meg a Szaturnusz-rajzok jól ismert gyűrűs bolygója. A Jupiter éppen leghíresebb felhőalakzatával, a Nagy Vörös Folttal kápráztat el minket. A Földnél is nagyobb óriásciklon szemünk láttára bontakozik ki, sőt, az Io hold korongját és fekete árnyékát is megfigyelhetjük a bolygón! Égi kísérőnk, a Hold is izgalmas csemegéket tartogat. Északi részén a Laplace hegyfok bukkan ki a Szivárvány-öböl előhírnökeként. Trópusi övén a Kopernikusz kráter teraszos lépcsőiben gyönyörködhetünk. Délen pedig a Clavius kráter, ez a 231 km-es átmérőjű kráteróriás terpeszkedik előttünk, közepén 5 darab, ív alakba rendeződött kisebb mellékkráterével!

Borult idő garancia: Programjaink időjárástól függetlenek, borult időben, akár esőben is megtartjuk őket. Borult időben semmilyen távcsővel nem láthatók az égitestek, ez alól a Svábhegyi Csillagvizsgáló sem kivétel. A csillagvizsgáló működését ekkor is bemutatjuk, sőt borult idő esetén este a kizárólag ilyenkor megtekinthető virtuális csillagképtúrán és csillagmonda-előadáson vehetsz részt, és csodálatos színes meteoritkristályokat nézhetsz a mikroszkópos laborunkban. Ilyen értelemben a meghirdetett programhoz képest a programváltozás jogát fenntartjuk. Ne szegje kedved a borult idő, a hangulat és jókedv garantáltan napsütéses lesz!