A holdsarló krátercsodái és a Fiastyúk csillagcsibéi – 02.05.

3600 Ft

Ez a termék jelenleg nincs hely és nem megvásárolható.

Cikkszám: N/A Kategóriák: , , Címke:
Program kezdete: 2022-02-05 18:00
Program vége: 2022-02-05 20:00
Szabad helyek száma: Betelt fő

Esténk sztárja a 22%-os megvilágítottságú, pengeéles, kráterekkel tarkított holdsarló.

Első pillantásra a sarló közepén díszelgő Mare Crisium (Válságok-tengere) szabályos, kerek, hegyes peremmel körbevett becsapódási medencéje üdvözöl minket. A többszázszoros nagyítású távcsőóriásunkkal a kisebb alkzatok is olyan részletessé válnak, mintha a Holdon sétálnánk. Az északi féltekén a frissen felkelt Atlas kráter teraszos fala vár, a kráter alját rianások szabdalják. Az egyenlítőn a Mare Fecunditatis (Termékenység-tengere) lávával elárasztott, izgalmasan erodált felszíne, és a holdi Pireneusok hegyei várnak. A déli féltekén pedig egy valódi óriás, egy kráterszörny kecmereg kifelé az árnyékból a kelő nap sugaraiban: A Janssen kráter egy 201 km-es átmérőjű, rianásokkal szabdalt fenekű óriáskráter, melynek falára kisebb kráterek sokasága telepedett rá.

A holdbéli tájak után a téli ég egyik legfényesebb, szabad szemmel is látható nyílthalmazát, a Fiastyúkot vesszük távcsővégre. A közeli, bő 400 fényévre levő halmaz vázát tucatnyi fényes, fiatal, kékesfehér óriáscsillag adja, melyek némileg a Göncölszekér alakjára hasonlítanak. Távcsővel további érdekességek bukkannak fel benne, mint a Maia körüli négyescsillag, vagy az Alcyone után induló hatos csillaglánc…

Borult idő garancia: Programjaink időjárástól függetlenek, borult időben, akár esőben is megtartjuk őket. Borult időben semmilyen távcsővel nem láthatók az égitestek, ez alól a Svábhegyi Csillagvizsgáló sem kivétel. A csillagvizsgáló működését ekkor is bemutatjuk, sőt borult idő esetén este a kizárólag ilyenkor megtekinthető virtuális csillagképtúrán és csillagmonda-előadáson vehetsz részt, és csodálatos színes meteoritkristályokat nézhetsz a mikroszkópos laborunkban. Ilyen értelemben a meghirdetett programhoz képest a programváltozás jogát fenntartjuk. Ne szegje kedved a borult idő, a hangulat és jókedv garantáltan napsütéses lesz!

COVID és a biztonság: 2021. november 1-től kötelező a maszk viselése belső tereinkben.