100 óra csillagászat: Űrszondákkal az óriásbolygókig – 10.02.

Program kezdete: 2021-10-02 19:00
Program vége: 2021-10-02 22:00
Szabad helyek száma: Betelt fő

A 100 óra csillagászat programsorozatunk szombati estéjén az óriásbolygók űrszondás kutatásainak legizgalmasabb eredményeibe pillantunk bele.

Előadásunkból kiderül, hogyan repült bele a Galileo űrszonda leszállóegysége a Jupiterbe, milyen vékony a Szaturnusz gyűrűje, és az is, hogy vajon hogyan eshet gyémánteső az Uránuszon és a Neptunuszon! Ezután pedig távcsőóriásunkkal magunk is felkeressük az óriásbolygókat! Kezdésként a Szaturnusz mértani, térbeli és résekkel szabdalt gyűrűjének látványába szeretünk bele. A fényes Jupiter felhősávjai megannyi finom hullámmal, kivetüléssel és csomóval várnak minket. Különleges módon a 4 Galilei hold mind a bolygó keleti oldalán sorakoznak majd, a Callisto és a Ganymedes megkapó közelségű párt alkotnak ma este.

Ezután a Neputunusz kihívást jelentő, nagyon apró, tengerkék korongját nézzük meg 600x-os nagyításon. A jó szeműek még a bolygó körül keringő halvány, barnás színű Tritont is észrevehetik. Ha elég kitartóak vagyunk, 10 órakor az Uránusz kissé nagyobb, türkizzöldes korongját is megpillanthatjuk búcsúzóként.

Borult idő garancia: Programjaink időjárástól függetlenek, borult időben, akár esőben is megtartjuk őket. Borult időben semmilyen távcsővel nem láthatók az égitestek, ez alól a Svábhegyi Csillagvizsgáló sem kivétel. A csillagvizsgáló működését ekkor is bemutatjuk, sőt borult idő esetén este a kizárólag ilyenkor megtekinthető virtuális csillagképtúrán és csillagmonda-előadáson vehetsz részt, és csodálatos színes meteoritkristályokat nézhetsz a mikroszkópos laborunkban. Ilyen értelemben a meghirdetett programhoz képest a programváltozás jogát fenntartjuk. Ne szegje kedved a borult idő, a hangulat és jókedv garantáltan napsütéses lesz!