100 óra csillagászat: Óriásbolygók távcsöveink végén – 10.01.

Program kezdete: 2021-10-01 19:00
Program vége: 2021-10-01 22:00
Szabad helyek száma: Betelt fő

A 100 óra csillagászat programsorozatunk nyitóestéjén Naprendszerünk 4 óriásbolygója, a Jupiter, a Szaturnusz, az Uránusz és a Neptunusz kerül célkeresztbe, és távcsővégre.

A nyitóeste előadásában minden műhelytitkot megtudhatunk ezen planéták távcsöves megfigyeléséról, a rajtuk látható felhőalakzatoktól kezdve a gyűrűk és holdak szemet gyönyörködtető rendszerén át. Ezután távcsőóriásunkkal okulárvégre is kapjuk őket, 300-600x nagyításon! Először a Szaturnuszt vesszük szemügyre, melynek lapult, narancssárgás bolygókorongja, térben kirajzolódó és résekkel tarkított gyűrűje élőben még szebb, mint a képeken. A Jupiter fényes bolygóóriása hullámzó szélű Egyenlítői sávjaival vár minket, az Europa, Io Ganymedes és Callisto holdjai pedig mellette sorakoznak. A tengerkék Neptunusz apró korongja is feltárul nagy nagyításon, az éles szeműek még a körülötte keringő barnás Triton holdat is észrevehetik!

Ha elég kitartóak vagyunk, 10 órakor az Uránusz kissé nagyobb, türkizzöldes korongját is megpillanthatjuk búcsúzóként.

Borult idő garancia: Programjaink időjárástól függetlenek, borult időben, akár esőben is megtartjuk őket. Borult időben semmilyen távcsővel nem láthatók az égitestek, ez alól a Svábhegyi Csillagvizsgáló sem kivétel. A csillagvizsgáló működését ekkor is bemutatjuk, sőt borult idő esetén este a kizárólag ilyenkor megtekinthető virtuális csillagképtúrán és csillagmonda-előadáson vehetsz részt, és csodálatos színes meteoritkristályokat nézhetsz a mikroszkópos laborunkban. Ilyen értelemben a meghirdetett programhoz képest a programváltozás jogát fenntartjuk. Ne szegje kedved a borult idő, a hangulat és jókedv garantáltan napsütéses lesz!