100 óra csillagászat: Az Androméda galaxis felfénylik az égen – 10.03.

Program kezdete: 2021-10-03 19:00
Program vége: 2021-10-03 21:30
Szabad helyek száma: Betelt fő

A 100 óra csillagászat programsorozatunk vasárnapi estéjén az őszi égbolt legfényesebb és legnagyobb csillagvárosát, az Androméda galaxist vesszük szemügyre.

Előadásunkból kiderül, hogy Lokális Galaxishalmazunk legnagyobb galaxisa hány csillagból áll, milyen csillagkeletkezési régiókat rejt, és hogy mi lesz a sorsa a távoli jövőben. Ezután pedig saját magunk is megfigyeljük. A külvárosi égen az Androméda galaxis a legtávolabbi, szabad szemmel megpillantható égitest, a megfigyelés során szemünkbe 2,5 millió éves fotonok csapódnak majd! A nagytávcsővel előbukkan a galaxis sűrű magvidéke, sőt két kísérőgalaxisát, a kerek és csillagszerű M32-t, és az apró elliptikus M110-et is megfigyelhetjük! Az Androméda után a Perseus csillagkép híres ikerhalamzát keressük meg, mely két közeli, egyenként több tucatnyi sziporkázó csillagból álló csodálatos nyílthalmaz az őszi égen.

Az este zárásaként végül a Cassiopeia csillagképben található különleges Bagoly-halmazt nézzük meg. A Bagoly szemét mutató fényes csillagpáros mellett a testét és szárnyát kirajzoló csillagláncok is előbukkannak távcsövünkben.

Borult idő garancia: Programjaink időjárástól függetlenek, borult időben, akár esőben is megtartjuk őket. Borult időben semmilyen távcsővel nem láthatók az égitestek, ez alól a Svábhegyi Csillagvizsgáló sem kivétel. A csillagvizsgáló működését ekkor is bemutatjuk, sőt borult idő esetén este a kizárólag ilyenkor megtekinthető virtuális csillagképtúrán és csillagmonda-előadáson vehetsz részt, és csodálatos színes meteoritkristályokat nézhetsz a mikroszkópos laborunkban. Ilyen értelemben a meghirdetett programhoz képest a programváltozás jogát fenntartjuk. Ne szegje kedved a borult idő, a hangulat és jókedv garantáltan napsütéses lesz!