Újabb földönkívüli a Svábhegyi Csillagvizsgálóban

kiss.aron

Előadásainkon előszeretettel mutatjuk be látogatóink számára a különféle  űrből érkezett kőzeteket. Csillagvizsgálónk gyűjteménye most egy újabb szép darabbal bővült, mégpedig egy 2 kilogramm tömegű Campo del Cielo vasmeteorittal.

Csillagvizsgálónk gyűjteménye a 2 kg tömegű Campo del Cielo vasmeteorit.

A Campo del Cielo meteorit darabjait Argentína Chaco és Santiago del Estero tartományok határán találták meg, egy 60 kilométer hosszúságú és körülbelül 3 kilométer átmérőjű szórásmezőn. A vasmeteorit hullása mintegy 4-5000 évvel ezelőttre tehető, a tekintélyes méretű, szétszórt vas töredékeket már az őslakosok is ismerték. Az európai világ a spanyol hódítás során hallott róla először. 1576-ban a terület akkori kormányzójának utasítására megkezdődött egy nagy méretű vasdarab keresése, amiből a hírek szerint az őslakosok különféle tárgyakat és fegyvereket készítettek. A helyiek állítása szerint a hatalmas fémdarab az égből hullott alá, ezért a területet “Piguem Nonralta”-ként emlegették. A spanyol fordításban ez lett a Campo del Cielo elnevezés, amely jelentése “Mennyek mezeje”. A kutatás során valóban megtalálták a nagy fémtömeget (el Meson de Fierro), amelyből néhány mintát visszahoztak, azonban később a nagy tömeg feledésbe merült. Az elmúlt évszázadokban további több nagy méretű vasmeteoritot is felfedeztek, kiemeltek a földből.

El Chaco meteorit, amely 28,8 tonnát nyom.

Jelenleg hivatalosan 100 tonna a földre érkezett Campo del Cielo vasmeteorit töredékek össztömege. Ez csak becslés, a tényleges érték ettől lényegesen eltérhet. A legnagyobb darabok egy 3×18 kilométer kiterjedésű területen krátermezőt is létrehoztak, amely mintegy 26 krátert tartalmaz. Ezek közül több eléri a 100 méter átmérőt is. A Campo del Cielo szórásmezőn talált legnagyobb töredékek kiemelkedő tömegűek és a Földön talált legnagyobb meteoritokhoz tartoznak. A jelenlegi legméretesebb Campo del Cielo darab a 2016-ban kiemelt Gancedo, amely 30.8 tonna tömegű. Ezt követi a híres El Chaco a maga 28.8 tonnás tömegével. A Gancedo így a Földön talált 3. legnagyobb tömegű meteorit, amely a Hoba (66 tonna, Namíbia) és a Cape York Ahnaghito darabja (30.9 tonna, Grönland) mögé állt be a sorba. Érdekesség továbbá, hogy az 1997-ben felfedezett Tañigó II (körülbelül 10 tonna) és a már említett 1576-os el Meson de Fierro (kb. 15 tonna) hollétéről nincs információ.

A Campo del Cielo vasmeteorit anyagának 92,9 % vas, 6.7% nikkel.

A Campo del Cielo vasmeteorit anyagának 92,9 százaléka vas, 6.7% nikkel, típusa IAB-MG, szerkezete szerint durva-oktahedrit. Vágott felületén, speciális savas maratás után kirajzolódik a Widmanstätten-mintázat, amely a rendkívül lassú hűlési folyamat (5-20 Celsius fok/millió év) során kialakult kristályosodás eredménye. A földi légkörön való nagy sebességű áthaladás során az égitest felszíne felhevült és apró cseppekben leolvadt. Az így kialakult különböző méretű és formájú bemélyedéseket – szaknyelven regmalipteket – megtalálhatjuk a meteorit felületén. Hiába vasmeteorit, igen sérülékeny. A földi időjárás, az esőzések és a földben töltött idő miatt eredeti olvadási kérge megsemmisült, oxidált. Utóbbi rendszeres ápolással szerencsére karban tartható.

Várjuk szeretettel látogatóinkat, akik immár kezükben tarthatják ezt a lenyűgöző, világűrből érkezett anyagmintát.