Tanulj legózva az űrkutatásról!

Csillagvizsgáló Svábhegyi

A NASA Artemis misszója adja az apropóját a Lego legújabb kezdeményezésének, melynek keretében a gyerekek játékosan szerezhetnek ismereteket az űrkutatásról és az űrhajósok munkájáról.
Az Apollo-program ikertestvérének is nevezett Artemis célja, hogy több mint fél évszázad elteltével újabb űrhajósok jussanak el a Holdra és ezáltal tovább bővítsük ismereteinket az égitest felszínéről. A program céljai között szerepel, hogy az első nő is Holdra léphessen, illetve megteremtsék annak feltételeit, hogy az ember fenntartható módon jelen legyen égi kísérőnkön. Mindezekkel az Egyesült Államok űrügynöksége többek között egy későbbi, Marsra irányuló küldetés alapjait kívánja lefektetni.

ÍGY DOLGOZNAK MAJD AZ ARTEMIS ASZTRONAUTÁI A HOLDON. FORRÁS: https://www.nasa.gov/image-feature/illustration-of-artemis-astronauts-on-the-moon

A fenti célokkal játékosan ismerkedhetnek meg a gyerekek egy 10 hetes, digitális tanulási program keretében. A diákok kipróbálhatják milyen a NASA-nál mérnöknek, kutatónak vagy éppen űrhajósnak lenni: űreszközöket tervezhetnek, építhetnek és tesztelhetnek. A program kidolgozói hasonló problémákkal szembesítik a diákokat, mint amikkel az Artemis misszió sikeréért dolgozó szakemberek találkoznak. Közben fejlődik a résztvevők problémamegoldó készsége, megtanulhatnak ok-okozati összefüggéseket keresni, tanulmányozhatják a szerkezet és a működés összefüggéseit, továbbá kipróbálhatják, milyen csapatban dolgozni egy-egy feladat megoldásán.

A LEGONAK MÁR KORÁBBAN IS VOLTAK ŰRHAJÓS JÁTÉKAI, PÉLDÁUL EGY MARSKUTATÓ ŰRSIKLÓ. FORRÁS: https://www.flickr.com/photos/152191555@N04/44708139005

A 10 hetes programot a Lego Education weboldalán, illetve Youtube csatornáján követhetik majd az érdeklődők. A részvételhez nem feltétlenül szükséges Legoval rendelkezni. A diákok munkáját segítő tanárok számára külön tanári kézikönyv készült, ez a regisztráltak számára már elérhető. A program első eleme szeptember 14-én kerül fel a honlapra és ezt követően további 9 héten át minden kedden újabb részek következnek.

Forrás: https://www.space.com/lego-education-nasa-build-launch-artemis;

https://education.lego.com/en-us/build-to-launch

Szerző: Jurecska Laura, Tudományos segédmunkatárs
CSFK Konkoly-Thege Miklós Csillagászati Intézet / Svábhegyi Csillagvizsgáló