Szupervékony holdsarló hív sarlóvadászatra hajnalban!

Csillagvizsgáló Svábhegyi

A Holdat nem véletlenül szeretik annyian: nem csupán fényessége lehet lenyűgöző, de számos, nagyon különböző arca is mindig képes újdonságot nyújtani a szemlélődőnek. Egy alakját azonban kevesen ismerik: amikor a Nap közelébe ér, pengevékony holdsarlót láthatunk. Hétfő, szeptember 6-a egy ideális alkalom ennek felfedezésére, amikor a hajnali holdsarló meredeken a Nap felett kel fel.

De miért is olyan nagy dolog megpillantani a vékony holdsarlót? A vadászata számos okból körülményes és szép feladat:

  • A pengevékony világos holdfelszín nem csak jóval kisebb területen világít, mint a telihold, de az egynapos sarló akár 7 magnitúdóval is halványabb lehet, tehát kevesebb, mint 1/600-ada a teliholdénak a fénymennyiség, ami elér minket.
  • Az újhold során a Hold mindig a Nap felé néz, a Föld felé pedig árnyékos, megvilágítatlan oldalát mutatja. Amikor elkezd dagadni (vagy éppen lefogy), akkor is nagyon közel van még a Naphoz az égen. Tehát napnyugta után vagy napkelte előtt pár fokkal követi csillagunkat az égbolton. Ekkor még nem csak világos az alkonyati égbolt, de ráadásul nagyon alacsonyan is van a sarló, ahol a légkör fényelnyelő és -szóró hatása már jelentős.
  • Gyakran a Hold és a Nap egyenese kellemetlenül lapos szöget zár be a horizonttal. Ekkor a Hold hiába van akár 15 fokos kitérésre csillagunktól, lehet, hogy csak 20-30 perccel kel fel a Nap előtt. Az ilyen holdsarló legfeljebb 5 fok magasan van napkeltekor vagy naplementekor, ez pedig az előzőek miatt már jóformán el is lehetetleníti a megpillantását. Az ekliptika, azaz a Naprendszer síkja – melyet jó közelítéssel minden bolygó és a Hold is követ az égi pályáján – ritkán áll meredeken a magyar láthatárhoz képest. De van két kiemelt időszakunk az év során! Tavasszal este, vagy ősszel hajnalban meredeken ível az ekliptika, így a holdsarló is magasan jár az égen a napkelte vagy naplemente pillanatában.

Ezen a felvételen szintén egy 1%-os holdsarlót láthatunk a fák felett. Talán ez minden szónál jobban szemlélteti, miért is olyan nagy kihívás megpillantani. Időpont: 2013.01.12. 17:18, Forrás: Cseh Viktor, www.eszlelesek.mcse.hu

A holdsarló most az év egyik legkedvezőbb helyzetében kínálja magát észlelésre, ráadásul pont olyan vékony, hogy már kihívásszámba menő feladat megfigyelni, de még nem lehetetlen vékonyságú. Ugyanis az előző, utolsó pont szerint éppen nagyon meredeken helyezkedik el az összes naprendszerbeli égitest hajnalban a Nap felett, ráadásul a Hold ettől még kicsit el is tér, még meredekebb irányban.

A képen balra: A pengevékony, 1%-os megvilágítottságú holdsarló Cseh Viktor felvételén látható. Ez a Hold 19 óra 34 perces, így 2 órával “vékonyabb”, mint amit mi most hajnalban láthatunk, de hasonló látványra számíthatunk. Ez a kép a fiatal, esti sarlót mutatja, most azonban a hajnali sarló éppen a másik irányba fog görbülni. Ez az előző képen is látható sarló.<br>
Időpont: 2013.01.12. 17:18, Forrás: www.eszlelesek.mcse.hu

Szeptember 6-án, hajnali 5:30-kor a sarló 4,5 fok magasan látható majd a keleti-északkeleti horizont felett. Ekkor a Nap még 7 fokkal a látóhatár alatt tart, így az égbolt sem annyira világos, hogy túl nehéz legyen megpillantani égi kísérőnket. Mégis, ekkorra már csak 21 óra és 22 perc választja el az újholddá válásától, és felületének mindössze egy századára vetül napfény. A szabadszemes magyar holdsarló rekord 17 órás sarló, távcsővel még 13 óra 20 perceset is láttak. Tehát ha most hajnalban elcsípjük, akkor igencsak közel kerülhetünk a megszállott vadászok eredményeihez is!

 

Az igazi kihívást kedvelők természetesen a szabad szemmel próbálkoznak, de ez némi gyakorlatot igényel. A legkönnyebb dolgunk egy kis nagyítású kézi távcsővel van, ami már kellően ki tudja emelni a pirkadat hömpölygő fénytengeréből a vékony holdpengét. Nagyobb távcsövekkel nehezebb dolgunk lenne, hiszen az ilyen keresőakcióknál elengedhetetlen a minél nagyobb égterületet átfogó látómező, ami szintén nagy előnye a kis kézi távcsöveknek.

A sarlót az Oroszlán csillagképben láthatjuk, 5:30-kor azonban még a legfényesebb csillagok is látszódnak, így azok támpontként is szolgálhatnak.

A holdsarló 2021.09.06-án 5:30-kor a keleti égbolton. A Hold 4x-es nagyításban van ábrázolva. Forrás: Stellarium

Itt az idő hát a sarlóvadászatra! Igazán pompás látványt nyújt majd a hajnali égbolton a pengevékony Hold. Ez az év legjobb őszi alkalma, tehát mindenképp megéri a szeptemberi hétfőn egy kicsit iskola- és munkaidő előtt felkelni. Hogy ha sikerült megtalálnunk, osszuk meg az élményt másokkal is!

Szerző: Világos Blanka, Amatőrcsillagász, Tudományos segédmunkatárs
CSFK Konkoly-Thege Miklós Csillagászati Intézet / Svábhegyi Csillagvizsgáló

📸 A borítóképen: Egy, a mostanihoz hasonlóan vékony, 1%-os holdsarló Egyiptom felett. Forrás: www.eszlelesek.mcse.hu (Cseh Viktor, 2018.10.08. 06:05)