Száz óra a közös egünk alatt

Csillagvizsgáló Svábhegyi

A Nemzetközi Csillagászati Unió idén is meghirdette világméretű kampányát, a 100 óra csillagászatot. Az elnevezés önmagáért beszél: a legnagyobb csillagászati szervezet a lehető legtöbb helyszínen szeretné ösztönözni távcsöves bemutatók vagy más ismeretterjesztő programok megtartására a csillagos égbolt szakértőit, hogy egy igazi közösségi élmény keretében hozzák közelebb az Univerzum érdekességeit a nagyközönségnek.

A Nemzetközi Csillagászati Unió (International Astronomical Union, IAU) először 2009-ben, a csillagászat nemzetközi évében hirdette meg a grandiózus programsorozatot, amelyhez akkor 130 ország bemutató helyszínei csatlakoztak. A kezdeményezést óriási siker övezte, hiszen több mint 1500 hivatalos programot regisztráltak az IAU-nál, amelyek április 2-5. között összesen több mint egymillió érdeklődött vonzottak. A nagy sikerű akciót azonban sokáig nem követte rögtön újabb, az IAU ugyanis a hagyományteremtés helyett inkább a kiemelt alkalmak ünneplésére szánta a négy napon át tartó csillagászati fiesztát.

Az IAU idei programsorozatának hivatalos plakátja

A következő ilyenre tíz évet kellett várni, 2019 ugyanis centenáriumi év volt a szervezet történetében. Az évszázadnyi működést stílszerűen újabb 100 órányi csillagászattal ünneplő IAU januári programjaihoz ismételten sok száz helyszín csatlakozott, leképezve a csillagászat és határterületeinek teljes palettáját. Volt űrdivat-bemutató Olaszországban, a szférák zenéje inspirálta koncert Chilében, távcsőépítő workshop Japánban és persze megannyi távcsöves bemutató, előadás és tematikus beszélgetés a világ számos pontján. Magyarországon többek között a Magyar Csillagászati Egyesület, a Vega Csillagászati Egyesület, több nemzeti park, sőt, még középiskolák is regisztráltak csillagászathoz kötődő kísérlet-sorozatot. A hazai és a világszintű események is szépen tükrözték az IAU szándékát: hirdetni a csillagászat határok nélküliségét, mindezt közösségi szervezésben, mindenki számára elérhető módon.

Így figyeld az óriásbolygódat…

A következő alkalomra szerencsére nem kell újabb tíz évet várni, október 1. és 4. között ugyanis újra 100 órányi csillagászat vár ránk a világ számos pontján. Az idei rendezvénysorozat mottója “Együtt az ég alatt”, utalva arra, hogy az utóbbi időszakban különösen fontossá vált a közösségek összetartása, még akkor is, amikor a személyes találkozás nem volt (és sok helyen még most sem) lehetséges. Az IAU buzdítására világszerte több száz helyszínen szerveznek távcsöves észleléseket és előadásokat, illetve, ahol a járványügyi helyzet indokolttá teszi, online bemutatókat.

A 100 óra csillagászat célja hasonló a Csillagászat Napjához. A Csillagászat Napja mozgóünnep, melyet április közepe és május közepe között ünnepelhetünk, szombati napon, első negyedben levő holdfázishoz igazítva. Az időzítés nem véletlen: A hétvégi nap kiváló lehetőséget ad a távcsöves csillagászati bemutatók, és járdacsillagászati rendezvények tartására. A félhold a legkisebb műszerekben is látványos objektum, de fényessége még nem törli el a halványabb csillagokat és mélyég-objektumokat az égről. A 100 óra csillagászat még nem kötődik ennyire évszakhoz, de egy teljes hétvégét mindenképp magában foglal. A 2019-es esemény január 10-13-a között volt, újhold utáni időpontban, a 2009-es ősesemény pedig április 2-5 között, félholdas időszakban. A 100 óra csillagászat a Csillagászat Napjától egy dologban mindenképpen különbözik: a 100 órás időtartam jóval szélesebb lehetőséget biztosít a távcsöves bemutatók mellett a csillagászati bemutató helyszínek, planetáriumok meglátogatásának, és az online műsoroknak, előadásoknak, ismeretterjesztő tartalmaknak is. Idén a Hold zavaró fényétől nem kell félnünk, hiszen tiszta, holdmentes őszi ég vár ránk. Naprendszerünk két legnagyobb bolygója, a Jupiter és a Szaturnusz viszont látványosan ránk mosolyognak!

…vagy így látogasd meg őket.

Magyarország sem marad ki a program-áradatból, amelyben a Svábhegyi Csillagvizsgáló jár az élen, itt ugyanis a kampány mind a négy napján különleges programokon vehetnek részt a csillagos égbolt szerelmesei.

Az első két este folyamán az óriásbolygókkal ismerkedhetnek meg a látogatók, azok távcsöves megfigyeléséről és űrszondákkal való vizsgálatáról is fog előadás szólni. Derült idő esetén pedig mindenki saját szemével is megpillanthatja a Jupiter, Szaturnusz, Uránusz és Neptunusz kvartettjét – mindezt Magyarország legnagyobb bemutató távcsövén keresztül. Szombaton napközben a gyerekek lesznek a figyelem középpontjában, elsősorban nekik szól ugyanis az Asztromatiné két turnusa, amelynek keretében játékos formában ismerkedhetnek meg az égitestekkel. Vasárnap az Androméda-galaxis szolgáltatja a témát, az esti távcsöves bemutató során pedig a tervek szerint számos mélyég-objektum kerül majd távcsővégre. Akinek nincs lehetősége eljönni a csillagvizsgálóba, annak sem kell kimaradnia az élményből. Péntek, szombat és vasárnap előadásainkat élőben közvetítjük Facebook csatornánkon keresztül.

Ha már nincs meg minden válasz a gyermek összes kérdésére a világűrről, irány az Asztromatiné!

A 100 óra csillagászat tehát remek alkalmat fog teremteni, hogy távcsövön keresztül csodálhassuk meg az égbolt legszebb objektumait a zordabb idő beköszönte előtt. A Svábhegyi Csillagvizsgáló programjai borult vagy akár esős időben is megtartásra kerülnek, ilyenkor virtuális csillagképtúra és meteorit bemutató kárpótolja a távcsöves megfigyelések hiányát.

Együtt az Androméda alatt.

Október 4-én este, a 100 óra végéhez közeledve – mintegy desszertként – egy különleges kvízjátékkal fogja zárni a programsorozatot a Svábhegyi Csillagvizsgáló. Az online felületen közvetített eseményen bárki próbára teheti csillagászati és űrkutatási ismereteit.

A 100 óra csillagászat programjaira tehát már nem kell sokat várni, a csillagos égbolt kedvelői pedig ismét világszerte hódolhatnak a hobbijuknak. Mindezt pedig – ahogy a rendezvény mottója is mondja – együtt a közös egünk alatt.

Részletes program és jegyvásárlás itt: https://www.svabhegyicsillagvizsgalo.hu/program-lista/ 

Szerző: Barna Barnabás, Tudományos munkatárs / bemutató csillagász
SZTE TTIK Fizikai Intézet / Szegedi Csillagvizsgáló

📸 A borítókép forrása: Svábhegyi Csillagvizsgáló