Okkultáció, nem varázslat

szalaialex

2017-ben októberében magyar kutatók szerves közreműködésével mutatták ki először, hogy egy Neptunuszon túli kisbolygó gyűrűvel rendelkezik. Ez azért olyan nagy felfedezés, mert jellemzően a Neptunuszon túli égitestek annyira távol vannak tőlünk, hogy mindössze néhány halvány képpontként jelennek meg a felvételeken.

A trükköt a tranzit módszerrel megfigyelhető exobolygók – csillaguk korongja előtt elhaladó bolygó méretű égitestek – adták. Ezek bizonyos fizikai tulajdonságait a fénylő korong csekély kitakarása miatti elhalványodás mértékéből és időbeli lefutásából meg lehet becsülni.

A Naprendszer távoli kisbolygói is időről-időre kitakarnak egy-egy csillagot, ezt a jelenséget hívjuk okkultációnak. Ezen okkultációk során a kisbolygó által vetett árnyék miatt elhalványodni látjuk a háttér csillagot. Ennek pedig különböző földrajzi helyeken a kisbolygó alakjától függően más-más mértéke lesz, így megfelelően sok helyről történő megfigyeléssel egészen pontosan meg lehet határozni a kérdéses égitest alakját, sőt az őt körülvevő vékony törmelékgyűrű is kimutathatóvá válik.

Egy ilyen 2017 januári együttműködéses megfigyelés eredménye volt a különleges objektum felfedezése, melyben a MTA CSFK Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézet oroszlánrészt vállalt a Piszkéstetői Obszervatóriumban végzett mérésekkel. A Hamuea törpebolygó gyűrűjét sikerült felfedezni a csillagfedés során. Az együttműködésben cseh, német, olasz, szlovák, szlovén obszervatóriumok is részt vettek.

A Haumea trnaszneptun törpebolygó, körülötte az újonnan felfedezett gyűrűvel. A törpebolygó alakját fotometriás mérések alapján modellezték, felszíne művészi illusztráció.

A Piszkéstetői obszervatórium tavaly télen, a felfedezés idejében.