Napközelben a csillagközi üstökös

kiss.aron

Rövidesen napközelbe ér a 2l/Borisov jelű intersztelláris üstökös, melyet 2019. augusztus 30-i felfedezése óta egyre izgatottabban figyel a csillagok iránt érdeklődő közönség. Az égitestre névadója, Gennagyij Boriszov saját építésű, 65 cm-es tükrös távcsövének segítségével bukkant rá, majd felfedezését néhány napon belül más csillagászok is megerősítették. A 2l/Borisov üstökös az intersztelláris, azaz csillagközi térből érkezett, tehát nem a Naprendszerünkből származik. Ez teszi többek között kiemelten izgalmassá, hogy a pályája alapján bizonyíthatóan egy távoli, ismeretlen csillagrendszerből érkezett. 2017-ben fedezték fel a szintén csillagközi eredetű, Oumuamua nevű üstököst is, azonban rá csak akkor találtak rá, mikor már áthaladt a Naphoz legközelebbi pozícióján, azaz a perihéliumán.

A Keck teleszkóp felvétele a 2l/Borisov jelű csillagközi üstökös nagy kiterjedésű kómájáról és csóvájáról. Összehasonlításképpen látható jobb oldalon a Föld méretarányos képe is.

A 2l/Borisov-ot ezzel szemben még a napközelsége felé tartó pályaszakaszon sikerült megtalálni, így hosszasan követhetjük nyomon az útját már azelőtt is, hogy a Nap sugárzásának hatására elpárologjon anyagának egy része. A Naprendszert átszelő csillagközi látogató egyik legizgalmasabb vizsgálata annak színképi úton történő elemzése. Ennek során az üstökös fizikai és kémiai összetétele is megismerhető, így képet kaphatunk arról, mennyire hasonlít vagy tér el a Naprendszerbeli objektumoktól. A Hawaiin található 10 méteres Keck teleszkóp 2019. november 25-én készített felvételein már az üstökös gáz és porcsóváinak legnagyobb kiterjedése a Föld méretének 14-szeresét, mintegy 180 000 kilométert is elérte.

A színképelemzés, azaz a spektroszkópiai vizsgálatok során kiderítették, hogy a Borisov üstökös semleges szürke színű, valamint ciángáz mellett szén-monoxid és vízpára felhőket is kibocsát. Az összetétele alapján tehát a Borisov teljes mértékben hasonlít egy átlagos naprendszerbeli üstökösre. Ez azért roppant figyelemre méltó felfedezés, mert ezek szerint akár jóval gyakrabban találkozhatunk csillagközi üstökösökkel a Naprendszeren belül, mint korábban gondoltuk. Megfigyelésükön keresztül pedig egyre gazdagabb képet kaphatunk olyan, más csillagrendszerekben uralkodó körülményekről, melyek az adott égitestek kialakulásának idejében jellemzőek voltak.

A 2l/Borisov üstökös bár hamarosan napközelbe ér, de még így sem lesz sajnos szabad szemmel megfigyelhető. Nagyobb, képalkotó berendezésekkel (pl. CCD kamerákkal) felszerelt csillagászati távcsövekkel viszont megörökíthető lesz csillagközi vendégünk.

Történetéről, a csillagközi látogatókról és más naprendszerekben kialakult égitestekről bővebben pedig a napközelség apropóján a Svábhegyi csillagvizsgálóban hallhatnak Kiss László Széchenyi-díjas csillagásztól!

Regisztrálni az eseményre itt lehet!