Fényes Hold várja majd a Geminidák december 14-i tetőzését

kiss.aron

December 14-én, szombaton magyar idő szerint hajnali 3 és este 11 között tetőzik az egyik leglátványosabb meteorraj, a Geminidák. Megfigyelésük azonban nem lesz egyszerű, a radiánstól, azaz a meteorok hullásának látszólagos középpontjától ugyanis alig 12 fokra fog ragyogni a Hold csupán 2 nappal a telihold után. Ha a fénye nem világítaná be az égbolt jelentős részét, sötét égbolt alatt állva akár percenként megfigyelhetnénk egy-egy meteorhullást. 

A Geminidák meteorraj egy titokzatos, omladozó “sziklás üstökösből”, a 3200 Phaethon-ból származik, az üstökös pályája mentén hátrahagyott törmelékrészecske rajon pedig minden évben december 4-e és 17-e között haladunk át. A darabkák átlagosan körülbelül 35 km/s-os sebességgel lépnek be a Föld légkörébe. A törmelék útjába eső légköri molekulák a súrlódás hatására felizzanak, létrehozva a jelenséget melyet meteornak, vagy a köznyelvben hullócsillagnak nevezünk. 

A Geminidák meteorraj látszólagos középpontja az éjszakai égboltra rajzolva. (Ade Ashford)

A csillaghullás látszólagos középpontja az Ikrek csillagkép Castor csillagához közel található, innen kapta a Geminidák (Gemini – Ikrek) elnevezését a meteorraj. Amennyiben ébren tudunk maradni, a legfényesebb csillagok éjfél – hajnali 1 óra felé várhatóak, ezidőtájt ugyanis a Föld haladási iránya felé néz az éjszakai félteke, így pedig a beeső törmelék relatív sebessége nagyobb. Magyarországon a csillagászati szürkület 17:45 körüli véget érésével köszönt be az éjszakai sötétség, mely egészen másnap reggel 5:31-ig kitart majd. A Hold azonban már 17:07-kor felkel és másnap délelőtt 9:24-ig fent is marad az égbolton. A megadott idők Közép-Magyarországra vonatkoznak, ettől a magyarországi elhelyezkedéstől függően 5-10 perces eltérésekkel kell számolni. 

A Hold fénye miatt csak a legfényesebb meteorokat lehet majd megfigyelni, a legtöbb lehulló törmelék viszont halvány fényjelenséggel fog járni. Ha a lehető legtöbb hullócsillagot szeretnénk megfigyelni, érdemes fényszennyezéstől védett, sötét égboltot keresni és legalább 20 percig szoktatni a szemünket a sötétséghez. A Holdat próbáljuk lehetőleg valamivel kitakarni a látómezőnkből, hogy a beeső ragyogása a lehető legkevésbé zavarja az észlelést. Készüljünk fel a hideg téli éjszakára, öltözzünk rétegesen, viseljünk meleg cipőt, kesztyűt, sapkát. Érdemes csomagolni még meleg innivalót termoszban. Megfigyelés közben ne a radiáns pontra koncentráljunk, hanem onnan körülbelül 45°-kal feljebb (ez kinyújtott karral körülbelül két kézfejnyi távolság), félúton a keleti horizont felé.

Jó észlelést, sok meteort kívánunk!