Érdekel a csillagászat? Szeretnéd saját távcsővel kémlelni az eget, de nem tudod, hogy milyen távcsövet vegyél?

Csillagvizsgáló Svábhegyi

A legjobb távcső biztosan az, amit a legtöbbet használunk. Nem kevés drága távcsőköltemény okoz utólag csalódást, és válik porfogóvá, mert nehezen kezelhető, vagy tulajdonosa nem látja benne azt, amit szeretne. Sok amatőrcsillagász kezén távcsövek sorozata megy végig, míg végül megállapodnak a megfelelőnél. Mindenképpen érdemes tehát tájékozódni eme nem kevés tudást igénylő hobbi megkezdésekor, mielőtt távcsővásárlásra adjuk a fejünket. Alábbi két tanfolyamunk ehhez nyújt gyakorlati és kézzel fogható segítséget.

Tanfolyam I. : Milyen csillagászati távcsövet válasszak?

Tervezett dátum: 2021. április 15. csütörtök, 17:00-22:00

 • Csillagászati távcsövet szeretnél, de nem tudod, milyet vegyél?
 • Nem tudsz kiigazodni a rengeteg különböző típus és ár között?
 • Mindenki mást tanácsol és mást ajánl?

Szívesen kipróbálnál és összehasonlítanál több távcsövet is, hogy kiderüljön, melyik számodra a megfelelő?

Távcsőválasztási tanfolyamunkat a távcsövek világával ismerkedőknek szervezzük, akik szeretnének távcsövet, de nem tudják, merre induljanak el:

 • A tanfolyam során jól érthető eligazítást nyújtunk a távcsövek optikai paramétereinek útvesztőiben.
 • Bemutatjuk a legfontosabb távcsőtípusokat előnyeikkel és hátrányaikkal együtt.
 • Közösen összeszereljük a távcsöveket, hogy megízleljük a kitelepüléskor ránk váró feladatokat.
 • Áttekintjük a távcsővel városi és vidéki égen megtalálható égitesteket, felfedezzük a távcső saját égboltját.
 • Végül kipróbáljuk a távcsöveket az ég alatt, a gyakorlatban is megpillantva a különböző távcsőtípusok által nyújtott látványt, és a megtapasztalva a különböző mechanikák kezelési nehézségeit.
 • A tanfolyam bőséges lehetőséget nyújt távcsöves kérdéseink megválaszolására, és független tanácsadóként segítünk az optimális, nekünk legmegfelelőbb távcső kiválasztásában.

A tanfolyamot a Svábhegyi Csillagvizsgáló több évtizedes észlelési múlttal rendelkező bemutató csillagászai szervezik, a Budapesti Távcső Centrum széles távcsőválasztékának támogatásával.

A tanfolyam programja és tematikája:

 1. A csillagászati távcsövek fő típusai, a távcsövek alkotórészei (előadás, 0,5h)
 2. Csillagászati távcsövek optikai és mechanikai teljesítménye (előadás, 1h)
  • Az észleléskor legfontosabb optikai paraméterek (objektívátmérő, nagyítás, határmagnitúdó, felbontóképesség, fényerő, tényleges látómező…)
  • Gyakorlati használatot befolyásoló tényezők (központi kitakarás, termikus tulajdonságok, betekintés, fókuszálás, hordozhatóság és méret)
  • Különböző távcsőtípusok előnyei és hátrányai, áruk fényében
  • Távcsőmechanika típusok és gyakorlati használhatóságuk
 1. A távcsövekkel megfigyelhető égitestek csoportjainak rövid áttekintése, városból és vidékről (előadás, 1h)
  • Nap, Hold, bolygók, kisbolygók, üstökösök, kettőscsillagok, mélyég objektumok… (előadás, 1h)
 1. Távcsövek összeszerelése, használata és kezelése (gyakorlat, 1h)
 2. Különböző távcsőtípusok kipróbálása és tesztelése az ég alatt (gyakorlat, 1,5h)
  • binokulár, óriásbinokulár, akromát, apokromát, Newton, katadioptrikus, ekvatoriális, Dobson és félkarú mechanikák

Úgy érzed, hogy itt a helyed? 

Jelentkezés: A tanfolyamra szóló belépőjegy emailen történő jelentkezéssel egyszerűen megvásárolható, szabadon tovább ajándékozható. Kérjük küldj egy emailt a Svábhegyi Csillagvizsgáló munkatársainak, az info@svabhegyicsillagvizsgalo.hu email címre az adataiddal (név, cím, telefonszám és a tanfolyam megnevezése). Munkatársunk ezt követően utalásos számlát küld neked, illetve tájékoztat a tanfolyam tervezett időpontjairól és a további tudnivalókról.

Helyszín: Svábhegyi Csillagvizsgáló, 1121 Budapest, Konkoly-Thege Miklós u. 15-17.

A tanfolyam ára: 19.000 Ft


Saját csillagászati távcsöved van? Gratulálunk hozzá! Hozd el tanfolyamunkra, és tanuld meg használatának minden csínját-bínját!

Tanfolyam II. : Hogyan használjam a csillagászati távcsövemet? – friss távcsőtulajdonosok tanfolyama

Tervezett dátum: 2021. április 22. csütörtök, 17:00-22:00

 • Van már csillagászati távcsöved, de nem igazán tudod, hogyan kellene használni?
 • Nehéz élesre állítani a képet vagy megpillantani a beállított objektumot?
 • Szeretnéd megtudni, hogy lehet az égen megtalálni és beállítani a szebbnél szebb égitesteket?
 • Férjed, gyermeked, feleséged lepnéd meg távcsővel, de még nem tudja használni?

Sokan kapnak vagy vesznek kezdő csillagászati távcsövet, de nem igazán biztosan a használatában. Szeretnénk magunk is megpillantani a szebbnél szebb égitesteket, de nem találjuk őket, vagy csalódunk az első látványban. Az amatőrcsillagászat egy tudományos ismereteket igénylő hobbi, a kezdő lépéseket ugyanúgy el kell sajátítanunk, mint biciklizésnél. Senki sem születik tapasztalt megfigyelő csillagásznak, mindenki azzá válik! Porold hát le a távcsöved, tanuld meg helyes használatát, és válj rutinos távcsőforgatóvá!

Friss távcsőtulajdonosoknak szóló tanfolyamunkon közösen tekintjük át a távcsövek és a távcsöves kiegészítő eszközök használatát. Megismerkedünk a távcsőmechanika beállításával, és a tükrös távcsövek jusztírozásával. Áttekintjük a csillagtérképek használatát, megtanuljuk beállítani az égitesteket. Bepillantunk az észlelő amatőrcsillagász legváltozatosabb megfigyelési területeibe, és a csillagos égbolton végigkalauzoló szakkönyvekbe. A gyakorlati rész során segítünk összerakni távcsöved, beállítjuk, és megtanítunk jusztírozni. Végül segítünk, hogy egyedül is meg tudd keresni és beállítani a csillagos ég alatt a legszebb égitesteket, és ezután önállóan is tovább tudj haladni a Világegyetem felfedezésében!

Programtervezet:

 1. Csillagászati távcsövek működése és használata (előadás, 1h)
  • Az észleléskor használt legfontosabb optikai paraméterek és ezek kiszámolása (nagyítás, fényerő, felbontóképesség, tényleges látómező, kilépő pupilla, barlowzás)
  • Okulárok és távcsöves kiegészítők: avagy milyen upgrade lehet hasznos még a távcsövemre (okulártípusok, zenittükör, barlow, napszűrő, bolygó és mélyég szűrők, mobiltelefon adapter, jusztírlézer, tárolás…)
  • A távcsőmechanika használata: égi koordinátarendszer, pólusra állás, óragép, GOTO beállítása
  • jusztírozás, a tükrös távcsövek kollimációja
 1. Mit láthatok a távcsövemmel: A távcsövekkel megfigyelhető égitestek, és észlelési területek (előadás, 1h):
  • csillagképek, csillagtérképek és magnitúdóskála, objektumok beállítása
  • Nap, Hold, bolygók, kisbolygók, üstökösök, kettőscsillagok, változócsillagok, mélyég objektumok megfigyelésének lényege. Legszebb objektumok ajánlati listája.
  • amatőrcsillagász észlelések: rajzos és fotós
  • szakkönyv ajánló
 1. Rakjuk össze a távcsöved! A résztvevők távcsöveinek összeszerelése. Jusztírozás és kollimáció gyakorlat. (gyakorlat, 1,5h)
 2. Objektumkeresés az ég alatt. Különböző égitest típusok megkeresése, beállítása és észlelése a gyakorlatban. Fotózás mobiltelefonnal. (gyakorlat, 1,5h)

Kiknek szól a tanfolyam: Saját távcsővel rendelkező távcsőtulajdonosoknak. A tanfolyam akkor lesz a leghasznosabb a számodra, ha van már távcsöved, és azt el is tudod hozni. Az sem baj, ha most otthon marad, de ha nem lesz otthon min kipróbálni a tanultakat, csak a szívedet fájdítjuk. Ha még távcsővásárlás előtt állsz, ajánljuk figyelmedbe a „Milyen csillagásztávcsövet vegyek” tanfolyamunkat is.

Úgy érzed, hogy itt a helyed? 

Jelentkezés: A tanfolyamra szóló belépőjegy emailen történő jelentkezéssel egyszerűen megvásárolható, szabadon tovább ajándékozható. Kérjük küldj egy emailt a Svábhegyi Csillagvizsgáló munkatársainak, az info@svabhegyicsillagvizsgalo.hu email címre az adataiddal (név, cím, telefonszám és a tanfolyam megnevezése). Munkatársunk ezt követően utalásos számlát küld neked, illetve tájékoztat a tanfolyam tervezett időpontjairól és a további tudnivalókról.

Helyszín: Svábhegyi Csillagvizsgáló, 1121 Budapest, Konkoly-Thege Miklós u. 15-17.

A tanfolyam ára: 19.000 Ft

Addig is, amíg eljön a várva várt tavasz, és vele együtt a derült ég, és készen állsz az észlelésre a frissen vásárolt és beüzemelt távcsöveddel, álljon itt néhány hasznos cikk még a témában!

Ha távcsövet keresel, az alábbi kérdésekre mindenképp tudnod kell a választ:

 1. Mire szeretnéd használni (szabad szem, fotózás, mély-ég vagy fényesebb objektumok)?
 2. Mekkora összeget szeretnél/tudsz ráfordítani?
 3. Szeretnéd-e sűrűn ide-oda vinni, vagy inkább egy helyben nézelődnél vele?

Számos kérdés felmerülhet még, így mindenképp javasoljuk a megfelelő tájékozódást, lehetőség szerint több cikk olvasását a témában, szakemberrel történő konzultálást.

Javasoljuk a lenti cikkeket a témában, melyek mindenképp jók kiindulási alapnak.

Kezdőként milyen távcsövet vásároljak?

Milyen távcsövet válasszak?

Az első távcső vásárlása

 

Reméljük cikkünk segített abban, hogy egy lépéssel közelebb kerülj az Univerzum kémleléséhez! Találkozzunk áprilisban távcsőválasztási és/vagy beüzemelési tanfolyamunkon a Svábhegyi Csillagvizsgálóban!