Az égi szomszédok pletykálnak hétfőn: Hold, Vénusz, Mars találkozó!

Csillagvizsgáló Svábhegyi

Július 12-én, hétfőn a nappali és esti égen űrbéli szomszédjaink összesúgnak az égbolton, azaz egy csodálatos együttállásnak lehetünk szemtanúi: a Hold és a Vénusz pár fokos közelségbe ér egymástól, miközben a Mars még közelebb, csupán egy holdátmérőnyire közelíti meg őket. A nappali égen is érdemes felkeresni őket, de este mindenképpen készüljünk a parádéra!

Merre csatangolnak a bolygók?
A Vénusz, belső bolygószomszédunk épp a hónapban ért ismét jól megfigyelhető helyzetbe az esti égbolton, a naplemente tündöklésében. Még igencsak kövér, 87%-os megvilágítottságú a felszíne, és egészen aprócska, 12 ívmásodperces, ami a nyári hónapok során folyamatosan változik majd.

Itt olvashatunk részletesebben a Vénusz útjáról az évben

A Mars tavaly ősszel lenyűgözött mindenkit vöröses ragyogásával, amikor az évtized nagy közelségébe került. Azóta még mindig az esti égbolton figyelhető meg, bár jóval halványabb, és most már igencsak közel került a Naphoz, így nem sokkal utána nyugszik. Októberben pillanthatjuk majd meg legközelebb, amikorra átkerül a Nap túloldalára, de most, július után már olyan közel lesz hozzá, hogy jóformán lehetetlen lesz megfigyelni.

A Hold az együttállás napján pompás hajszálvékony sarlócska lesz: két és fél napja tért ki a Nap elől újhold állapotában, így a megvilágítottsága napközben 6%-os lesz, estére már a 7,5%-ot is eléri. Ilyen állapotában már egészen könnyedén megpillantható az esti égbolton egy fényes vágásként a naplemente derengésében.

A Hold és a Vénusz nappal
A Hold és a Vénusz a Nap után a két legfényesebb égitest az égbolton. Így nem csoda, hogy ha nappali égen szeretnénk megfigyelni mást központi csillagunkon kívül, akkor rendszerint ez a két égitest kerül elsőként szóba. Mindkettejüket láthatjuk akár szabad szemmel is, verőfényes napsütésben, csak pontosan kell tudnunk, hogy merre keressük őket, és lehetőség szerint árnyékos helyről kell vizsgálódni.

Főképp nagy kiváltság, ha egyszerre mindkettejüket láthatjuk. Ez szép kihívás, de egyáltalán nem lehetetlen: egy pár kézi távcsőben könnyedén megtalálhatjuk őket a Naptól közel 30 fokra keletre. Egészen nagyszerű látványt nyújt a páros majd a kisebb nagyítású távcsövekben, ugyanis egymástól 3 fokra lesz a két égitest, így egyszerre, egy látómezőben is láthatjuk őket!

A Hold és a Vénusz július 12-én 11:30-kor, a legszorosabb közelség idején. A képen a Hold mérete ötszörösére nagyított. Forrás: Stellarium

A Hold, és felette a Vénusz, balra pedig éjszakai világító felhők, amik szintén mostanság élik szezonjukat. A kép 2017.06.21-én 2:40-kor készült, Landy-Gyebnár Mónika műve. Forrás: www.eszlelesek.mcse.hu

Ha még nagyobb távcsővel vizsgáljuk meg őket, akkor láthatjuk a Hold fény-árnyék határán elhelyezkedő krátereket és hegyeket, valamint a Vénusz enyhén karcsúsított alakját is felfedezhetjük. A nappali észlelés azonban komoly veszélyeket rejt! Ha a kézitávcsöves keresés során véletlenül és szerencsétlenül a Nap belekerül a látómezőnkbe, meg is vakulhatunk. Ezért javasoljuk, hogy árnyékos helyről, ház oldalából, vagy sűrű fa mellől keressük az együttállást, amikor a Nap már árnyékban van, de az égen szépen előbukkan a holdsarló és a Vénusz. Fontos azonban, hogy a legkisebb távcsővel se nézzünk a Nap felé szűrővédelem nélkül!

Mindeközben a Mars a Vénusz mellett vár az este sötétjére, hogy megmutathassa magát. A Vörös Bolygót most igencsak nehéz lenne a nappali égen megfigyelni, így inkább hagyjuk estére a hármas kiteljesedését!

Az esti trió
Estére beköszönt az igazi látványosság: két bolygószomszédunk és legközelebbi kísérőnk egyszerre mutat majd pompás látványt.

A Hold, Vénusz (bal alul) és Mars (bal felül) együttállása 2015.02.20-án 20:16-kor Bakos Liza felvételén. Most is hasonló látványra számíthatunk, csak sokkal világosabb égen. Forrás: www.eszlelesek.mcse.hu

Viszonylag közel helyezkedik majd el a találkozó helyszíne a Naphoz, így gyorsan kell cselekednünk naplemente után, hogy még láthassuk őket. Már akkor is csak alig 14 fok magasan lesz a Vénusz, amikor a Nap 20:38-kor lebukik a horizont alá. Később percek alatt látványosan egyre lejjebb hanyatlik a hármas: 21:00-kor már csak 10 fokon, 21:30-kor pedig merő 5 fok magasságban lesznek a láthatár felett. Kényes egyensúlyt kell így találnunk a világos égi háttér és a rohamosan egyre vastagabb légréteg mögé burkolózó bolygók között.

Az együttállás július 12-én 21:15-kor, a nyugati-északnyugati égbolton. A Hold átmérője négyszeresére nagyított. Forrás: Stellarium

A három égitest július 12-én szintén 21:15-kor, közelebbről. A Hold mérete itt a valóssal egyezik meg. Forrás: Stellarium

Érdemes lehet mihamarabb, már napnyugtakor kitelepülni egy tiszta nyugati horizonttal rendelkező helyre, és napnyugta után már keresni a Vénuszt és a Holdat. A Mars megpillantására a legnagyobb esélyünk 21:30-21:40 között lesz, amikor 4-5 fok magasságban járnak már csak, de az ég elkezd kellemesen sötétedni. Fogjunk hát legalább egy kézi távcsövet és kövessük nyomon percről percre eme csodálatos hármas útját, mielőtt a nap végén el is köszönnek egymástól. Köszöntsük őket mi is méltó módon!

Szerző: Világos Blanka, Amatőrcsillagász, Tudományos segédmunkatárs
CSFK Konkoly-Thege Miklós Csillagászati Intézet / Svábhegyi Csillagvizsgáló

Tetszett a cikkünk? Ajánljuk ezt is: AZ ESTHAJNALCSILLAG TITKAI – MILYEN GYORSAN FOROG A VÉNUSZ?