A vörös méhkirálynő búcsúja – a Mars a Praesepe közepén

Csillagvizsgáló Svábhegyi

A Mars június 23-án, szerda este nem szemérmetlenkedik: egyenesen a Méhkas, másnéven Jászol, Praesepe vagy M44 nevű csillaghalmaz kellős közepére furakszik be! A naplemente visszaköszönő tündöklésében nem lesz egyszerű megpillantani, de mindenképp érdemes megpróbálni eme ritka és páratlan jelenség megfigyelését.

A Praesepe a Rák csillagkép legfényesebb nyílt csillaghalmaza, amely falusi égboltról akár szabad szemmel is látható. Mivel igencsak közel helyezkedik el a Naprendszer fősíkjához, azaz az ekliptikához, és minden bolygó ehhez a síkhoz közel mozog, ezért nem ritka, hogy a szabad szemmel is látható bolygók egyike elhalad mellette. De az, hogy egyenesen átgázoljon rajta egy bolygó, az nem mindennapi esemény!

Ezt a digitális rajzot Domán Tamás készítette márciusban a Praeseperől. Forrás: www.eszlelesek.mcse.hu

A csodálatos Praesepe, immár Áldott Gábor felvételén.
Időpont: 2020. 03. 16. 22:00 – Forrás: www.eszlelesek.mcse.hu

 

Szerdán, 23-án látható majd a Mars a halmaz közepén, de egy nappal előbb és később is a csillagcsoport két átellenes peremén találhatjuk majd, ami szintén mindenképp megér egy pillantást. Ez arra is gyönyörűen rámutat, hogy egy nap alatt a lassúnak tűnő Mars valójában mekkora utat képes megtenni az égbolton.

Erre egy szép mozgóképes példát láthatunk az alábbi oldalon, ahol a 2013 szeptemberi, hasonló jelenség két egymást követő napját örökítették meg: https://csillagtura.ro/mars-a-mehkasban/

A nagy kihívás azonban az, hogy ez a találkozó alig több, mint 30 fokra zajlik majd a Naptól, napnyugtakor is már mindösszesen csak 20 fok magasan lesznek a horizont felett. Így amint sötétedik, el kell kezdenünk keresni őket. A Marsot binokulárral már talán 21:40 körül megpillanthajuk, bő 10 fokkal balra felfelé a Vénusztól. A Praesepe és az együtállás megfigyeléséhez a 22:15 tűnik a legideálisabbnak, ekkor ugyan már csak 5 fokkal lesznek a látóhatár fölött, de az égbolt eddigre kellemesen besötétedik. A Méhkas csillagai nagyobb binokulárral biztosan látszani fognak, a Mars szabad szemmel is. Természetesen a legpompásabb látvány egy nagy, legalább 2 fokos látómezejű távcsőben vár ránk. A horizonthoz közeli találkozás miatt mindenképp tereptárgyaktól tiszta nyugati-északnyugati kilátásra lesz szükségünk.

A Mars helyzete az égbolton 2021. 06. 23-án este 21:40-kor. Forrás: Stellarium

A Mars ugyanekkor (2021. 06. 23., 21:40) egy közelebbi szimulált képen. A Rák két középső fényes csillaga, az Asellus Borealis és Australis, magyar nevükön az északi és déli csacsi eszeget a jászol szénájából. A Mars a halmaz kellős közepén lesz. Forrás: Stellarium

A Marsról a magyar adatbázisban fellelhető legfrissebb felvételt Kereszty Zsolt készítette 2021. június 16-án, 20:30-kor. A rendkívül pici, Uránusz méretű, 4”-es korongon szenzációs részletek látszanak, a zsugorodó Északi Pólussapka, és a Syrtis Major (Nagy Zátony) sötét foltja. Forrás: www.eszlesek.mcse.hu

Ez nagyjából az utolsó alkalom arra is, hogy az évben lássuk még a Vörös bolygót – a tavaly ősszel tetőző, rendkívüli oppozíciója után még hónapokig szemet gyönyörködtetően vöröslő fénypontként ragyogott az égbolton. Ám azóta egyre halványabb, és szépen lassan közeledik is a Naphoz – június végére már szinte teljesen el fog tűnni csillagunk ragyogásában. Nem is fog egyhamar visszatérni. Szép új láthatóságának kezdetén, elsőként karácsony környékén pillanthatják meg azok, akik nem restek hajnalig fent maradni, és a napkelte előtti órában Marsot lesni a téli hajnalon.

Keressük hát fel szerdán utoljára, most még rövidnadrágban a vörös szomszédunkat, és csodáljuk meg, miként válik méhkirálynővé a Rák csillagkép méhkasában!

Szerző: Világos Blanka, Amatőrcsillagász, Tudományos segédmunkatárs
CSFK Konkoly-Thege Miklós Csillagászati Intézet / Svábhegyi Csillagvizsgáló

📸 Borítóképen: A Mars és a Praesepe találkozója 2011. 10. 02-én, Kovács Attila felvételén. Forrás: www.tavcso.hu/galeria

Tetszett a cikkünk? Olvasd el ezt is: Hány csillagot rejthet a Hattyú csőre?