A vékony holdsarló a hétvégén végig látogatja az esti bolygókat

Csillagvizsgáló Svábhegyi

Az ember szereti a kihívásokat, ez a velünk született ösztön pedig áthatja a mindennapjainkat is. Nincs ez másként az amatőrcsillagászoknál sem, akik számos nehezen megfigyelhető eseményt tartanak számon afféle „észlelési trófeaként”. Ezen trófeák egyike a minél fiatalabb holdsarlók megpillantása. Újhold után általában két napnak el kell telnie, hogy a dagadó Hold cérnavékony sarlóját észrevegyük átlagos időjárási körülmények között. De a vájtszemű amatőrcsillagászok egy napos, sőt annál is fiatalabb holdsarlókat is megfigyeltek már. A legfiatalabb magyar szabad szemmel megpillantott holdsarlóészlelés Kész László és Szabó Sándor 1985-ös rekordja, akiknek sikerült a még mindössze 15 óra 21 perces, hajszálvékony Holdat megpillantaniuk.

Az amatőrcsillagászok tehát kihívást jelentő megfigyelésük miatt szeretik a holdsarlókat, míg valaha az ókori népek életében gyakorlati jelentőséggel is bírtak a korai sarlók.

A következő napokban a nyári ég alján mi magunk is megfigyelhetünk szebbnél szebb holdsarlókat és együttállásokat, ráadásul ezek a rekordnehéznél könnyebb trófeáknak ígérkeznek. Lássuk mi vár ránk esténként a hétvége küszöbén!

Június 11. – alacsonyan járó holdsarló, melyet a Vénusz és a Mars hadoszlopa követ
Június 11-én este fél tízkor, a horizont felett mindössze három fokkal megpillanthatjuk a Hold vékony, 32 és fél órás (1,6%-os) sarlóját nyugat-északnyugat irányban. A Hold 6 fokra lesz a Vénusz előtt, s szintén nyugatra lesz az őt 25 fokkal követő Marstól. A horizonthoz közeli helyzet miatt mindenképpen széles és tiszta látóhatárú területet kell keresünk, különben a tereptárgyak kitakarják előlünk a lenyugvó sarlót. Az ország keleti felében lakóknak érdemes korábban, kilenc órakor észlelniük, míg nyugton a legoptimálisabb megfigyelési időpont 21:22. Ha van, a binokulárokat mindenképp készítsük elő: a sarló szabad szemes megpillantása nem könnyű feladat, de egy kézitávcsővel könnyen rásegíthetünk. A fényes és feltűnő Vénusztól jobbra lefelé kell keresnünk a holdsarlót kézitávcsövünkkel, bő egy látómezőnyire.

Apró érdekesség, hogy Spielberg híres filmjét, az ET, a földönkívülit 1982-ben ezen a napon mutatták be a mozikban. Hogy ez vajon még földöntúlibbá teszi-e a látványt, azt az olvasóra bízzuk.

A nyugati látóhatár tizenegyedikén este fél tízkor. A lenyugvó holdsarlót és az őt követő bolygóraj látványát Stellarium programmal szimuláltuk.

Június 12. – fényárban úszó reggeli együttállás
A Földről szabad szemmel látható három legfényesebb természetes égi objektum sorrendben a Nap, a Hold és a Vénusz. Bár kevéssé köztudott, de az Esthajnalcsillag is olyan fényes, hogy megfelelően sötét helyen képes árnyékot vetni. Szombaton reggel, 7:22-kor a Vénusz mindössze 48 ívpercre délre lesz a már 3%-os holdsarlótól, s a kettős biztonságos távolságban, 20 fokra jár a Naptól. Vagyis egyszerre láthatjuk majd a három legfényesebb égitestet! Azért ez még az esti megfigyelésnél is nagyobb kihívás lesz: A vékony holdsarló 20 fokkal a Naptól szabad szemmel csak kristálytiszta égen látszhat, itt is kézitávcső segítségéhez kell tehát folyamodnunk. Viszont a Nap környezetében a kézitávcsöves keresés életveszélyes lehet, ha a Nap a látómezőbe kerül. A következőt javasoljuk tehát. Egy tereptárggyal, fával, házsarokkal takarjuk ki a Napot és 5 fokos környezetét, bújjunk be az árnyékba. Ekkor a tereptárgy mellett, az ég látszó részén már biztonsággal kereshetjük a párost. A Vékony holdsarló igen halvány lesz a látómezőben, de mellette jobbra lefelé, megkapó közelségben tündököl majd a Vénusz! Sőt, ha a 7:22 időpont helyett egy órával később próbálkozunk, a páros már magasabbra emelkedik az égen, és még könnyebben megtalálhatjuk.

A keleti égbolt reggel 7:22-kor. Stellarium szimuláció

13-án együtt vonul a Mars és a Hold
Hacsak nem lesz borult az ég, június 13-a estéje is remek látvánnyal kecsegtet: este tíz órakor a Hold már elandalog a Vénusz mellől, és 2,2 fokra megközelíti a Marsot. Az immár 10,6%-os fázisú holdsarló teljes szépségében tündököl, s látványos lesz a hamuszürke fény a sötét oldalon. Ha várunk még kicsit, fél tizenegy után a sötétebb égen pár fokra keletre a párostól láthatóvá válik a Jászol-halmaz is. Ehhez lehet, hogy érdemes kézitávcsövet használnunk. Csakúgy mint korábban, most is érdemes széles és tiszta láthatárú észlelőhelyet keresnünk.

A nyugati ég 13-án este 22:22-kor. Stellarium szimuláció.

Három nap, három együttállás – holdsarlóvadászatra fel!

Szerző: Bacsó Zétény, Tudományos segédmunkatárs / Amatőrcsillagász
CSFK Konkoly-Thege Miklós Csillagászati Intézet / Svábhegyi Csillagvizsgáló

📸 A borítókép forrása: https://www.csillagaszat.hu/a-het-kepe/holdsarlo-venusszal/