A holdsarló szarvára tűzi az M35 csillaghalmazt!

Csillagvizsgáló Svábhegyi

Augusztus 5-én, csütörtök hajnalban a Hold éppen elsuhan az Ikrek csillagkép legszebb nyílt csillaghalmazának, az M35-ös jelölésű ékszerdoboznak szélén.

Az M35 nyílthalmaz
A Messier 35 katalógusszámú nyílthalmaz az Ikrek csillagkép, és az egész téli égbolt éke – a nyugati testvérpár lábánál helyezkedik el, és már kézi távcsövekben is kényelmesen feldereng sejtelmes alakja. Már egészen kicsi távcsövekkel is csillagaira bontható, ez a gazdag és nagy, a telihold méretével vetekedő kiterjedésű csoport. Sőt, igazán jó égbolton akár szabad szemmel is megpillanthatjuk!

Mivel nyílthalmaz, nem meglepő, hogy fiatal formáció – mindössze 110 millió éves! Ez csillagászati időskálán igazán rövidnek számít. A nyílt csillaghalmazok ugyanis az egyazon gázfelhőben keletkezett, fiatal csillagok csoportosulása, amik idővel szétsodródnak a galaxisunk többi csillagának gravitációs széttépő ereje miatt.

Az M35 és régiója Benei Balázs felvételén. Időpont: 2021.04.10., 22:00; Forrás: www.eszlelesek.mcse.hu

A halmazt nagyjából 500 csillag alkotja, ezek közül mintegy 120 fényesebb a 13 magnitúdónál, így kisebb távcsövekben is megfigyelhető. Ugyan 2800 fényévre terül el tőlünk, kiterjedése 11 fényévnyi, így lehet az, hogy látszólag nagy területet ölel fel és csillagai kiválóan szétbomlanak már egészen kis nagyításon is.

Különlegessége még, hogy nem egyedül terül el az égbolton – az NGC 2158 jelű nyílthalmaz a közvetlen szomszédságában fekszik délnyugaton, a két halmaz szélét pedig alig 15 ívperc választja el, ami az M35 átmérőjének fele. Érdekes, hogy az M35-tel szemben az NGC 2158 az egyik legidősebb ismert nyílthalmaz, kora 2 milliárd év! Ez is izgalmas látvány kistávcsövekkel is, 8,6 magnitúdó fényességű, ám sokkal kompaktabb társánál, és felbontani is jóval nehezebb.

Mivel az M35 egy szűk fokra helyezkedik el az ekliptikától, a Naprendszer síkjától, nem ritka, hogy megközelíti egy bolygó, vagy éppen maga a Hold. De az, hogy igazán közel haladjon el hozzá egy égitest, azért ritkaságszámba megy. Lássuk hát, hogyan is suhan el mellette a holdsarló hajnalban!

A holdsarló érintése
A Hold augusztus 5-én hajnalban egy erősen csökkenő fázisú, 12%-os sarlóként kel fel 2 óra előtt pár perccel. Ekkor 3,3 nappal jár majd az újhold előtt az égitest. Ilyen vékonyka állapotában már igen látványos a sötét oldalon a hamuszürke fény, amikor a Föld visszavert fénye halvány derengésre készteti a Hold egyébként árnyékba merülő, megvilágítatlan régióit is.

A csökkenő holdsarló Cseh Viktor felvételén már csak 7,2%-os – mi ennél kicsit teltebb sarlóra számíthatunk.
Időpont: 2020.09.15. 03:50; Forrás: www.eszlelesek.mcse.hu

Az együttállás legszorosabb közelsége 03:08-kor várható, ekkor a páros az északkeleti horizont felett 10 fokkal lesz már, jól megfigyelhető magasságon. Napkeltéig alig távolodnak el egymástól, így négy óráig sötét égen, egyre jobb körülmények között figyelhetjük meg a párost. Sőt, akár nyomon is követhetjük a duett sodródását, ugyanis rendkívül látványos, hogy a Hold lassú cammogása egy távoli csillagcsoport mellett valójában mennyire jelentős már egy óra alatt is.

Az együttállás 2021.08.05-én, 03:08-kor. Forrás: Stellarium

A holdsarló déli szarva szinte érinteni fogja a halmazt, így egy olyan távcsővel és okulárral érdemes vizsgálódni, amibe egyszerre belefér a Hold átmérőjének kétszerese, azaz a látómezeje legalább egy fokos. Kiváló lehet erre a célra egy pár kézi távcső is, bár abban a halmaz nem fog teljesen csillagaira bomlani. Maga a halmaz maga jó körülmények között látszódhat szabad szemmel is, a Hold fénye ezen a hajnalon azonban reménytelenül el fogja nyomni derengését, így ne számítsunk arra, hogy távcső nélkül is élvezhetjük a duett látványát. És a párosban gyönyörködve gondoljunk csak bele: egyszerre látjuk napunk fényét visszaverődni kísérőnkről, és olyan csillagok fényét, ami 2800 évig utazott, 68 milliárdszor távolabbról.

Szegezzük hát távcsövünket eme szép csütörtöki hajnalon az Ikrek felé, és csodáljuk meg a páros látványát! Az augusztusi hajnal szépségének fényét tovább emeli, hogy talán még pár hullócsillagot is megpillanthatunk közben.

Szerző: Világos Blanka, Amatőrcsillagász, Tudományos segédmunkatárs
CSFK Konkoly-Thege Miklós Csillagászati Intézet / Svábhegyi Csillagvizsgáló

📸 A borítóképen: Az együttállás 2021.08.05-én, 03:08-kor. Forrás: Stellarium

Tetszett a cikkünk? Még több izgalmas észlelési csemege itt: Augusztusi égi jelenségek