A holdsarló és a Vénusz plátói intése 9-én

Csillagvizsgáló Svábhegyi

Október 9-én a dagadó holdsarló és a ragyogó Szerelemistennő, azaz a Vénusz plátói szerelembe esnek: egymás mellett pompás közelségben haladnak el a naplemente enyhe ragyogásában. Mit is fogunk látni, ha bekopogtatunk hozzájuk?

A Vénusz a korai őszi estéken
A Vénusz a nyár eleje óta ismét az esti égbolton tündököl. Legnagyobb kitérését a Naptól október 29-én éri el ugyan, de már nyár vége óta hasonlóan jól látszik, mint december végéig fog is. Az égbolt legragyogóbb csillagszerű égitestének ráadásul lassan, de biztosan egyre nő a fényessége.

A Vénusz Szántó Szabolcs szeptember 3-ai felvételén. Ennél 20%-al kisebb lesz most a fázisa a bolygónak. Ideális körülmények között, nagy nagyításon mi is láthatunk ilyen szép felhősávokat rajta. Időpont: 202.09.03. 17:07 UT, Forrás: www.eszlelesek.mcse.hu

Délnyugatra kell keresni a vándort napnyugta után, a látóhatárhoz közel. Sajnos hiába most tér ki a legnagyobb távolságra a Naptól, olyan kedvezőtlen szöget zár be a horizonttal, hogy a Nap után nem sokkal már őt is elnyeli a látóhatár. Résen kell tehát lennünk! Október 9-én 18:07-kor, a naplemente időpontjában Budapestről nézve 10,7 fok magasan lesz, egy órával később pedig már nehezn megfigyelhető, 4 fokos magasságban terpeszkedik majd. Október 30-án már kicsit jobb lesz a helyzet, a 17:30-as naplemente idejében 11,7 fok magasságban láthatjuk. Egy órával naplemente után, 18:30-kor azon a napon 6,5 fok magasan lesz, és ez a Vénusz fényessége mellett feltűnő látványt ígér.

Hogyan figyeljünk meg az együttállást?
Október 9-én a Vénusz fényét a rámosolygó holdsarló is emeli: egymástól 2,8 fokos távolságban, azaz a Hold átmérőjének ötszörösére helyezkednek majd el egymástól az esti égbolt medrében.

Az ideális időpont a páros megpillantására 18:30 körül ígérkezik: ekkor a Nap már majdnem 5 fokkal settenkedik majd a horizont alatt, de az együttállás még 8 fok magasan úszik a naplemente egyre gyengülő fénytengerében. Sokkal korábban még eléggé világos lesz az égi háttér, de siessünk, mert egy órán belül végleg lenyugszik a páros, hogy következő este már a távolból figyeljék egymást ismét. Ha korábban kezdjük a vadászatot, a holdsarló támpont lehet a Vénusz felleléséhez.

Az együttállás 2021.10.09-én 18:30-kor. Vigyázat: a holdsarló a képen 4x-es nagyításban látszódik! Forrás: Stellarium

A jelenséget a legkényelmesebben szabad szemmel vagy kézi távcsőben láthatjuk, hiszen nagyobb távcsövekkel már annyira leszűkül a látómező mérete, hogy nem férne bele egyszerre mindkét objektum.

Ha távcső is van nálunk, érdemes azt is megfigyelni, hogy a két égitest fázisa hogyan viszonyul a Nap helyzetéhez: mindkettő megvilágított oldala a Nap felé fordul. Igen, mivel a Vénusz belső bolygó, hasonló fázisokat mutat, mint a Hold, attól függően, hogy napos oldalának mekkora része fordul éppen felénk! A mostani együttállás során talán még szemléletesebben el lehet képzelni, hogy hogyan keletkezik a két égitest fázisa.

A Hold 14%-os, dagadó fázisban, Cseh Viktor felvételén most májusban. Hasonló látványra számíthatunk most is. Időpont: 2021.05.15. 19:25 UT, Forrás: www.eszlelesek.mcse.hu

A Vénusz éppen 59%-os megvilágítottságú, ezt azonban csak nagyobb távcsövekkel, legalább kb. 50x-es nagyításon fogjuk megfelelően látni. A Hold ezzel szemben már kézi távcsövekben és szabad szemmel is szépen mutatja majd 14%-os, 3,6 nap idős (tehát 3,6 nappal az újhold utáni), dagadó fázisát. Annak, hogy ugyanott vannak az égen, és mégis különböző a fázisuk, az az oka, hogy a Vénusz a Nap körüli pályáján még a legnagyobb kitérése előtt, van (a legnagyobb kitérésben 50%-os lenne a fázisa). A Földtől távol tartózkodó, és a Nap mögül közelítő bolygó most még a félfázisnál is kövérebb. A Hold ezzel szemben nem Napunk, hanem Földünk körül kering. Félfázisát csak a Naptól 90 fokra éri majd el 4 nap múlva, de addigra a Vénusztól már igen messze jár. De az a fáziskülönbség mellett is látványos, hogy mindkét égitest D-betű alakban mutatja pocakját a Nap felé!

Ragadjunk hát távcsövet, fújjuk el a felhőket, és csodáljuk meg a hozzánk térben legközelebbi két nagy égitest csodálatos táncát a naplementében!

Szerző: Világos Blanka, Amatőrcsillagász, Tudományos segédmunkatárs
CSFK Konkoly-Thege Miklós Csillagászati Intézet / Svábhegyi Csillagvizsgáló

📸 A borítókép forrása: www.eszlelesek.mcse.hu / Vénusz Szántó Szabolcs szeptember 3-ai felvételén, és Hold 14%-os, dagadó fázisban, Cseh Viktor felvételén.