Vénusz – Antares háborúellenes szerelmi találkozó, és a Bak bolygókövei: az október 16-ai égiparádé

Csillagvizsgáló Svábhegyi

Október 16-án, szombat este pompás felhozatallal kápráztat el minket az égbolt: a legnagyobb különlegesség a Szerelemistennő, azaz a Vénusz, és a “Marssal szembeni”, vörösen ragyogó Antares közeli, 1,4 fokos közelsége lesz az esti derengésben. Érdemes azonban a Hold-Jupiter-Szaturnusz hármasát is megcsodálni, már akár október 13-ától, szerdától kezdve, szenzációs látványt mutatnak!

A Vénusz és az Antares
A Vénusz a legfeltűnőbb bolygó, ugyanis a legfényesebb égitest az égen a Nap és a Hold után. Mostanában is láthatjuk az esti égbolton: nemsokára, október 29-én távolodik el a legjobban a Naptól a jelenlegi láthatósága során. Nyár vége óta jól megfigyelhető az esti égen, és november végéig ez meg is marad. Belső bolygószomszédunk a Holdhoz hasonlóan fázisokat mutat, most éppen nagyjából a fele (október 16-án 56%-a) van megvilágítva, és ez folyamatosan csökken, ahogy egyre jobban közeledik majd a Nap felé.

Október 16-án az Antares nevű csillaghoz ér igencsak szoros közelségbe, mindössze 1,4 fokra, északkeletre suhan el felette. Az Antares a Skorpió csillagkép legfényesebb csillaga, egy hétszázszoros napátmérőjű vörös szuperóriás, melynek színe már egy átlagos éjszakán is szembeötlő. Az a legenda járja, hogy a nyári Skorpió és a téli Orion csillagkép örökös harcuk miatt sosem látszanak egyszerre az égbolton. Mivel lassan eljön a téli Orion birodalma, nem is csoda, hogy az Antares már alig látszik a naplemente ragyogásában, kezd megszökni az égről az Orion elől.

Hasonló látványra számíthatunk a mostani együttállás során. Földvári István Zoltán a Vénusz és az Aldebaran közeli, 1,4 helyett 1,5 fokos távolságú együttállását örökítette meg. Az Antares és Aldebaran nagyon hasonló fényességű és színű is, az egyetlen különbség a látványban az lesz, hogy most sokkal alacsonyabban, a naplemente fényárjában fürödve láthatjuk a bolygót a csillaggal. Időpont: 2020.07.14. 02:21 UT; Forrás: www.eszlelesek.mcse.hu

Az együttállást minél hamarabb, naplemente után érdemes megfigyelni a délnyugati horizont felett – ugyanis már 18:20-kor is csupán 6,5 fok magasan lesz a csillag, amikor a Nap még csak 5,5 fokkal bukott a látóhatár alá. Így szabad szemmel kihívás lehet megpillantani, de a Vénusz valószínűleg rávezeti majd a szemünket. A legkönnyebb dolgunk egy kézi távcsővel van, ebben biztosan észrevesszük a párost, és utána már szabad szemmel is könnyebb őket felfedezni, ha tudjuk, merre kell figyelni. Az Antarest 19:15-kor végleg elnyeli a horizont hasadéka. De 18:40 után amúgy is nehéz dolgunk lesz az alacsonyan fortyogó légkör fényelnyelő hatása miatt, így érdemes sietni.

Az együttállás 2021.10.16-án 18:30-kor. A Fényes Vénusz alatt balra lefelé a célkeresztben ül a halvány Antares. Forrás: Stellarium

A gázóriások pompája a Bakban
Akkor se búsuljunk, ha esetleg elszalasztjuk az Antares és Vénusz párosát – az égbolt másik felén, jóformán egész éjszaka, legalábbis este 11-ig mindenképp szépen látszik majd a Jupiter, Szaturnusz és Hold tág, de annál fenségesebb háromszöge. Mint a Vénusz után az esti égbolt három legfényesebb objektuma, fényességük mindenképpen csodálatra méltó.

A trió talán október 14-én alkotja a legszebb háromszöget. A szimuláció 2021.10.14-én 19:00-kor mutatja a Jupiter-Szaturnusz-Hold háromszöget.
Forrás: Stellarium

A Vénusz-Antares együttállás napján, október 16-án is szép látványra számíthatunk még. A fenti szimuláció egy nappal később, 2021.10.17-én 19:00-kor mutatja a Jupiter-Szaturnusz-Hold háromszöget. Forrás: Stellarium

A két bolygó nem sokat mozdul el pár nap során egymáshoz képest (15 fokra, azaz 30 holdátmérőnyire vannak egymástól), a Hold azonban a napokban látványos látogatást téve elsuhan a páros alatt. Szerdán, október 13-án a Szaturnusztól nyugatra látható az 56%-os félhold, majd 14-én alkotja a három égitest a legszorosabb háromszöget. De 16-án is szép látványt mutatnak még, bár ekkor már vakító, 85%-os fázisú lesz Holdunk. Ebben az együttállásban pusztán a szemünkkel gyönyörködhetünk, mert igencsak tág, de annál pompásabb a látvány, ahogy a Bak csillagképet körbeölelik a Naprendszer ékkövei! Megfigyelésre fel!

Szerző: Világos Blanka, Amatőrcsillagász, Tudományos segédmunkatárs
CSFK Konkoly-Thege Miklós Csillagászati Intézet / Svábhegyi Csillagvizsgáló

📸 A borítókép forrása: Az együttállás 2021.10.16-án 18:30-kor. És az Antares nem szereti a Marsot. Forrás: Stellarium