A cingár Merkúr és a teltkarcsú Vénusz búcsúmulatsága péntek este

Csillagvizsgáló Svábhegyi

Ritka és szép együttállásra számíthatunk a Naprendszerünk két belső bolygójától, a Merkúrtól és a Vénusztól: 2021.05.28-án, pénteken a szürkület pírjában fél fokra, tehát éppen a telihold átmérőjének távolságára közelítik meg egymást. Kihívás lesz őket megpillantani a lenyugvó Nap derengésében, de mindenképpen megéri a látvány. Az istenek vékonyka merkúri hírmondóját most egy telt alakú vénuszi szerelemistennő várja!

A sarlós Merkúr
A legbelső bolygó április 19-én ért a Nap túlsó oldalára, felső együttállásba vele. Azóta egy pompás láthatóságának lehettünk szemtanúi a Naptól keletre, az esti nyugati horizont felett. A mostani, láthatóságzáró együttállás egy kissé lazább, láthatóságfelvezető nyitánnyal indult: A Merkúr és a Vénusz április 25-én 1,1 fokra álltak egymástól (lásd korábbi cikkünket). A fogyó és egyre magasabbra szökő Merkúr a Naptól mért legnagyobb kitérését május 17-én érte el, ekkor 22 fokra látszott központi csillagunktól. Bár merkúri léptékben ez nagyon deréknek számít, azért még így sem egy nagy távolság: A Nap ragyogó fénye magától több, mint tíz fok távolságban is derengésbe hozza még az égboltot, tehát kissé világos szürkületi égi háttér előtt kell levadásznunk a halvány, pici bolygót, naplemente után. Ráadásul a horizont közelében a légkör is kellőképpen megzavarja a képet, így semmiképp nincs könnyű dolgunk.

A májusi kitérés során két hétig szabad szemmel is feltűnő égitest volt a Merkúr az esti ég alján, de a fogyó és halványodó merkúrsarló már alig látszik szabad szemmel. Ez a mostani együttállás így az egyik utolsó lehetőségünk, legközelebb augusztusban tér vissza a bolygó a Nap esti oldalára, de akkor az ekliptika kedvezőtlen hajlásszöge miatt szinte esélytelen lesz megpillantani.

A Merkúr hasonlóan vékony sarlónak látszik majd a mostani együttállás idején. Az észlelést Cseh Viktor készítette, ekkor a Merkúr fázisa 15%-os volt. Igazán szép példát látunk arra, hogy vizuálisan, a saját távcsövünkkel hogyan örökíthetjük meg a bolygó részleteit! Dátum: 2014. 06. 03-án, 21:00, Forrás: www.eszlelesek.mcse.hu

Az égitest, mivel belső bolygóként a Nap és köztünk helyezkedik el, látványos fázisváltozásokat mutat, a Holdunkhoz hasonlóan. Amikor a Nap túloldalán található, teljesen a megvilágított felét fordítja felénk – ezt hívjuk “telimerkúr”-nak. Egy fél periódussal később éppen a Nap és a Föld között található, ekkor a teljesen sötétbe burkolózó felét mutatja felénk a láthatatlan újmerkúr. A két szélsőséges helyzet között természetesen folyamatos az átmenet, mindenféle megvilágításban megcsodálhatjuk.

Most éppen merkúri viszonylatban igen-igen vékonynak számító, 12,5%-os sarlóként környékezi meg külső szomszédját. De van még egy meglepetése ennek a bolygónak. Ahogy a telimerkúr a felső együttállástól mind közelebb kerül a Földhöz, látszó mérete is egyre nő. Így lehet, hogy míg április 19-én a telimerkúr mindössze 5,1 ívmásodperc látszó átmérőjű volt, mostanra merkúri szemmel nézve óriási, 10,4”-es méretűre növekedik. Fényessége és látványos változáson megy keresztül: Míg a telimerkúr a Jupiter fényességét ostromló -2,2 magnitúdós volt, addig a merkúrsarló több mint 40-szer halványabb, 2,0 magnitúdós lesz. Nagy, vékony és halvány: igazi kuriózum a mostani merkúrsarló vadászat!

A telt szerelemistennő
A Vénusz március végén suhant el a Napunk mögött, azóta folyamatosan egyre távolabb sodródik tőle. Egészen októberig folytatja a kitérőjét, a legérdemesebb nyár végén lesz megfigyelni. Belső bolygó lévén a Vénusznak a Merkúrhoz hasonló fázisai vannak. Ugyan már két hónapja elhagyta csillagunkat, még mindig rendkívül kövér, 96%-os megvilágítottságú a korongja, sőt, június végéig ez nem is esik 90% alá.

Az Észlelésfeltöltő adatbázis legfrissebb Vénuszészlelését május 10-én készítette Kereszty Zsolt. Ez egy jó minőségű felvételnek számít, a bolygó felhőalakzatai azért ilyen elkentek, mert rettentő picike a bolygó korongja és így nem lehet nagy a felbontás.Forrás: www.eszlelesek.mcse.hu

Ez azt is maga után vonja, a Vénusz fázisaihoz híven, hogy egyelőre borzasztó picike a korongja, mindössze 10,2” átmérőjű. Ugyanis a Nap átellenes oldalán, a Földtől viszonylag távol, 1,6 Csillagászati Egységre (átlagos Föld-Nap távolságra) helyezkedik el a térben. Viszonyításképp, az átmérője november végén több, mint háromszor ekkora lesz, hiszen akkor kevesebb, mint harmadekkora távolságra tartózkodik majd bolygónktól. Fényességét, mint sosem, most sem kell félteni, az Esthajnalcsillag -3,9 magnitúdójával az egész égbolt legfényesebb csillagszerű égitestje.

A Vénusz esetén mindig nagy dilemma, hogy a felhőzetét nagy területen megvilágított, ámde pici átmérőjű, vagy a közeli, nagy, mégis keskeny sarlós állapotában érdemes megfigyelni. A válasz természetesen az, hogy mindkettőben, és a kettő között is mindenkor, mert mindig más, izgalmas arcát mutatja ez a különleges világ. 🙂

Együttállásunk igazi pikantériáját most látjuk csak, amint a két bolygó méret-, fázis- és fényességadatait összevetjük:

  • Méret: Merkúr 10,4” vs. Vénusz 10,2”
  • Fázis: Merkúr 12,5% vs. Vénusz 96%
  • Fényesség: Merkúr 2,0m vs. Vénusz -3,9m

Tehát: A Merkúr most nagyobb, mint a Vénusz! A Merkúr egy leheletvékony sarló, míg a Vénusz egy bumfordi golyó! És míg a Merkúr pállott sarlóként halványkodik, a Vénusz 250-szer fényesebben, izzó golyóbisként tündököl. És lám, az ellentétek vonzzák egymást: Az ösztövér, de hajlott testű úriember már pörgeti is teltkarcsú hölgyét, kézen fogva jár az égen két ennyire ellentétes kinézetű planéta!

Cingár MerkÚr táncra hívja Vénusz asszonyságot, a két égitest látványának montázsa Winjupos szimuláción. Természetesen nagyobb nagyításon nem látszanak egy látómezőben.

Hogy keressük meg őket?
Szabad szemmel az igazi kihívás, ami tényleg szép, de nehéz feladat, mert a horizont felett alacsonyan, egészen világos égbolton kell őket megpillantani. Ehhez különösen tiszta ég kell. Nagyban megkönnyítjük a dolgunkat egy kézi távcsővel, ebben a Vénusz kényelmesen és fényesen látszódik. A Merkúr már nem feltétlenül lesz olyan egyértelmű, de mivel kirívóan fényes társa közvetlenül a szomszédságában mutat nekünk irányt, nem kell aggódnunk, őt is megtaláljuk majd a látómezőben. A két bolygó mindössze 33,8 ívpercre, egyetlen holdátmérőnyire lesznek egymástól.

A két bolygó együttállása 2021. 05. 28-án, 21:00-kor. Ha megpillantottuk a Vénuszt, tőle kicsit balra keressük a Merkúrt is, ez kiváló alkalom a bolygó megtalálásához! Forrás: Stellarium

Binokuláros vizsgálódásra a legalkalmasabb időpont 21:00-21:15 körül van, a páros ekkor 6 fok magasan jár az égen, a Nap pedig már 6 fokkal a horizont alatt. Távcsővel érdemes már napnyugtakor, vagy az előtt, 20:10 körül felkeresni: A Vénusz napnyugta előtt is jól látszik már keresőtávcsövünkben, főműszerünkben pedig egy nagyobb látómezejű okulárral a Merkúr is előtűnik. Bár a fényes ég miatt a Merkúr itt még nagyon halvány, de a levegő remegése és torzítása kevésbé zavar.

Hasonló látványra számíthatunk egy kézi távcsőben péntek este 21:00-kor. A szimuláció egy 6 fokos látómezejű távcsőre készült, ennél jellemzően picit keskenyebb égterületet lehet látni az átlagos műszerekkel, de az biztos, hogy ha megtaláljuk a Vénuszt, akkor a Merkúr is a látómezőnkben lesz.
Forrás: Stellarium

A különös páros táncának megfigyeléséhez nagyobb távcsőre lesz szükségünk, és legalább 150-200x-os nagyításra. Ezzel kiválóan fog látszani a halvány és vékony Merkúr sarlója, talán felszíni alakzatainak nyomán sötétebb-világosabb szakaszokat is láthatunk rajta. A Vénusz felhősávjai ilyen távolságban nem adják könnyen magukat, ehhez javasolt legalább egy erős (ND1,8-ND3) neutrál szűrőt, vagy egy mélyibolya szűrő segítségét igénybe venni. A horizonthoz közeli páros szivárványos képén atmoszférikus diszperzió korrektorral (vagy legalább egy mélynarancs szűrővel) könnyen segíthetünk. Szuper fotótéma a két bolygókorong levideózása, és montázson való összehasonlítása még ha nem is férnek egy látómezőbe. Ha emellé még kis nagyítású fotót is csinálunk jól érzékelhetjük a páros extrém fényességkülönbségét.

 

Ünnepeljük meg a péntek estét eme két apró, ámde annál izgalmasabb világ csodálásával! Keressünk egy nyugati-északnyugati irányban megfelelően tiszta láthatárú észlelőhelyet, dőljünk hátra és élvezzük a belső bolygók örömtáncát, a Merkúr-láthatóság pompás záróakkordját! És ha borult lenne az ég pénteken, csütörtökön vagy szombaton is próbálkozhatunk. A távolság már nagyobb lesz a páros között, de a bolygók fizimiskája alig változik. Táncoljanak hát az okulárunkban!

Szerző: Világos Blanka, Amatőrcsillagász, Tudományos segédmunkatárs
CSFK Konkoly-Thege Miklós Csillagászati Intézet / Svábhegyi Csillagvizsgáló

📸 Borítóképen: Cingár MerkÚr táncra hívja Vénusz asszonyságot, a két égitest látványának montázsa Winjupos szimuláción. Természetesen nagyobb nagyításon nem látszanak egy látómezőben.

Tetszett a cikkünk? Olvasd el ezt is… sőt nézd is meg: Napfogyatkozás június 10-én!